Obvestilo

Škerjanc je gazela primorsko-notranjske regije 2023

Družba Dnevnik je v sodelovanju s Severno Primorsko gospodarsko zbornico Nova Gorica, Primorsko gospodarsko zbornico in Regionalno zbornico Postojna včeraj v Pivki pripravila drugi regijski dogodek v ciklu šestih srečanj 23. generacije projekta Gazela. Priznanje primorsko-notranjska gazela 2023 je prejelo podjetje Škerjanc.

Priznanje je na dogodku prevzel Mitja Škerjanc, direktor podjetja Škerjanc. Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje sta bili podjetje Seyfor, ki ga vodi generalna direktorica Seyfor Adriatic Petra Šinigoj, ter podjetje Structum, katerega direktor je Mitja Čotar.

 Kriza jim je odprla oči, ušesa in srce za potrebe kupcev

Metodološka komisija je obrazložitev izbora prejemnika priznanja gazela primorsko-notranjske regije 2023 začela z vprašanjema: »Kaj stori podjetnik, ko mu ključni kupci bistveno zmanjšajo naročila? Ko kapacitete – stroji, ljudje in materiali – čez noč ostanejo neizkoriščene?« In odgovorila, da je Mitja Škerjanc, prej samostojni podjetnik, zazidal še močnejši temelj: ustanovil je družinsko podjetje Škerjanc. Od tu naprej, od kriznega leta 2008, Škerjanc piše zgodbo gazele.

Kriza jih je naučila pomena neposrednega odnosa s kupci. Zaznavanja njihovih potreb, sposobnosti, da se znaš nanje odzvati ali jih predvideti. Raziskovanje potreb kupcev in snovanje rešitev je stalna točka sej najvišjega vodstva. Program – stoli, mize, vrtno pohištvo – stalno dopolnjujejo. S podružnicami in prodajnimi saloni se lokacijsko približujejo kupcem, od leta 2021 tudi s spletno trgovino. 40 % prodaje ustvarijo na mednarodnih trgih.

Disciplinirano podpirajo agilnost in strukturirano rast

Poslovni model, disciplinirano osredotočen na potrebe kupca, podpirajo procesi in programi. Ti podpirajo agilno delovanje in strukturirano rast. V zadnjih petih letih, od leta 2017 do 2022, so prodajo povečali 2,5-krat: s 5,3 na 13,3 milijona evrov. Kar 40 % prodanega pohištva so izdelali ali dodelali v lastni proizvodnji.

Dodana vrednost 30-članskega kolektiva, v katerega so vključene tri generacije družine Škerjanc, znaša 77.251 evrov na zaposlenega. To je 17 % več od povprečja v dejavnosti in skoraj 40 % več od povprečja slovenskega gospodarstva. Podjetje Škerjanc z odlično bonitetno oceno A1++ je zato metodološka komisija izbrala za gazelo primorsko-notranjske regije 2023.

 Visokotehnološki Seyfor ustvarja odlične rešitve v oblaku

V podjetju Seyfor z razvojem lastnih programskih rešitev podjetjem že več kot 36 let pomagajo pri upravljanju poslovanja. Kot člani istoimenske češke skupine, ki združuje visokotehnološka podjetja v Evropi, si poleg ustvarjanja najboljših rešitev v oblaku prizadevajo tudi za osvojitev novih trgov. Pod vodstvom današnje direktorice Petre Šinigoj so zrasli v enega vodilnih ponudnikov na svojem področju. Podjetje iz Šempetra pri Gorici je leto 2022 zaključilo s 66.229 evri dodane vrednosti na zaposlenega.

 Structum s tehnologijo in znanjem inovativno obvladuje gradbene materiale

Inženirsko podjetje Structum sestavljajo strokovnjaki za razvoj inovativnih tehnologij in praktično uporabo novih znanj na področju gradbenih materialov. Današnji direktor Mitja Čotar ga je skupaj z direktorjem raziskav in razvoja Zvonkom Cotičem ustanovil leta 2012. S svojim specializiranim znanjem so med drugim pripomogli k realizaciji projekta Nuklearne elektrarne Krško. Podjetje, ki se ponaša z lastnim akreditiranim laboratorijem, s katerim naročnikom nudijo celovito podporo pri tehnološki izvedbi projektov, je leta 2022 ustvarilo 1,726 milijona evrov prihodkov.

 Priznanje je šlo lani v Sodimex, ki ga poganja podjetniško-športna filozofija

Priznanje gazela primorsko-notranjske regije 2022 je prejelo družinsko podjetje Sodimex, ki ga vodi lastnik in direktor Franc Lušin. Od trgovanja s hlodovino in predelave furnirja so se skozi dve desetletji preobrazili v izdelovalca sestavnih delov za stole in pohištvo. Drugi dve nominirani podjetji za regionalno priznanje gazela sta bili podjetji Comcom in Mules.

O projektu Gazela

Gazela je najstarejši, največji in v svojem jedru trajnostno zasnovan projekt promocije rasti za prihodnja desetletja. Takih je tudi 21 zlatih gazel – hitro rastočih podjetij, ki so brezčasni svetilniki optimizma. Letos projekt Gazela obeležuje 23 let obstoja. Projekt najboljših med najhitreje rastočimi in bonitetno odličnimi slovenskimi podjetji je pripravljen v obliki 6 regionalnih in enega nacionalnega dogodka, kot priklon in poklon vsem podjetjem, ki so se v 23 letih uvrstila med trajnostno najhitrejše.

Na fotografiji:

Od leve proti desni: Zvonko Cotič, direktor raziskav in razvoja, in Mitja Čotar, direktor, oba iz podjetja Structum, Mitja Škerjanc, direktor podjetja Škerjanc, ter Petra Šinigoj, generalna direktorica Seyfor Adriatic.

Foto: Luka Cjuha

 

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja