Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Onesnaženje v Križni jami bi lahko ogrozilo pitno vodo

V znameniti Križni jami, ki sodi v sklop Notranjskega regijskega parka, se že že več let pojavlja onesnaženje. V Društvu ljubiteljev Križne jame so nanj nazadnje opozorili po večji vodi v februarju, natančneje 7. februarja, ko so bili v jami na fotografski odpravi in so na omenjeno onesnaženje neposredno naleteli. »Šlo je za mastne pene, umazane plavajoče dele, ki so bili podobni slabo predelanim fekalijam (oranžno-rjave barve). Onesnaženje je bilo vidno po celotni jami, najbolj pa na delih, kjer voda zastaja,« pojasnjuje Gašper Modic, predsednik društva. Po njegovem mnenju je vzrok slabo delujoča ali po določenih delih celo nedelujoča čistilna naprava oziroma napravi-Fara pri Novi vasi in Hudi vrh, ki imata iztok izpeljan v bližnji požiralnik Farovščice, za katero je dokazano, da se delno pretaka čez Križno jamo. V primeru večjih padavin pa se to še intenzivneje prelije in pokaže v Križni jami.

Kot pravi Modic, gre za onesnaženje potokov (Farovščica in Bloščica), ki nato deloma tečeta skozi Križno jamo in Novo Križno jamo. »Del vode gre tudi k izvirom v Podložu, del skozi Mrzlo jamo na Bločicah. Oba potoka pa se pokažeta na obrobju Cerkniškega jezera. Potok Farovščica kot Štebrki Obrh, pozneje Lipsenjčica. Potok Bloščica pa kot potok Žerovnščica. Oba potoka nadaljujeta svojo pot v Cerkniško jezero. Če povzamem, se z onesnaženjem vode tako ali drugače onesnaži ne le podzemlje, temveč tudi preostali potoki in celo podtalnica.

Vode bodo vse bolj onesnažene

Na vprašanje, kako nameravajo onesnaženje sanirati, Modic odgovarja: »To je najbrž vprašanje za milijon evrov. Kar se našega društva tiče, kaj več kot stalno opozarjati, varovati jamo ter opominjati odgovorne o onesnaženju, skorajda ne moremo narediti. Lastnik vseh jam v RS je država. Lastnik vseh čistilnih naprav (ali vsaj večine) so občine (posredno spet država). Problem je seveda širši, kot se zdi. Sama gradnja, zgraditev in delovanje (ali nedelovanje) čistilne naprave je zastavljeno preohlapno: da nekdo izvaja monitoring delovanja kar sam (recimo občine), da se sploh dopušča izpuščanja slabo prečiščene vode v požiralnike … Skrbi dejstvo, da bodo vode vedno bolj onesnažene, po drugi strani pa se zapravljajo velika sredstva za iskanje rezervnih ali novih pitnih virov. Upam le, da posledic takega ravnanja ne bodo občutile generacije za nami in izumiranje živali (v podzemlju, na površju in v vodi).

Država nima posluha

V društvu upajo na pomoč države, vendar posluha ni. »Kljub letnim poročilom in opozarjanju se nič  ne premakne. Velik problem je v tem, da bi morali recimo z analizami dokazati, da je umazanija v Križni jami z Bloške planote, natančneje iz čistilne naprave. Slednje pa precej stane. Hočem povedati, da naše društvo ni nikakršen policaj ali sodišče, da bi nekaj dokazovalo. Za to morajo (oziroma bi morale) poskrbeti pristojne inštitucije. Vsekakor pa bi bilo treba zadevo prečistiti na začetku. Torej popraviti zakonodajo, da se v prihodnje take zadeve ne bodo več dogajale in popraviti že obstoje,« je kritičen sogovornik.

Kaj to onesnaženje pomeni za pitno vodo?

»V primeru, da se voda iz zajetij in podtalnice s tako umazano vodo ali odplaki ne onesnaži, se zadeva po več pretečenih kilometrih razgubi. Žal je problem, da lahko taka onesnažena voda prej ali slej najde pot tudi do čiste pitne vode, kar ima lahko resne posledice za dlje časa ali celo več generacij,« pojasnjuje Modic. »Naj na koncu vnovič poudarim, da naše društvo ni proti čistilnim napravam. Vsekakor morajo biti, le delovati morajo pravilno. Postavljene morajo biti na primernih lokacijah ter imeti odtoke, izpeljane na prava mesta, da narava (zemlja) to prečisti. Konec koncev je nedelovanje ali nepravilno delovanje čistilnih naprav zavajanje občanov in občank, ki so plačali in plačujejo v dobri veri, da bo zadeva delovala kot mora.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv Društva ljubiteljev Križne jameNe spreglejte

V Pivki se obeta oživitev degradiranega območja bivšega Javorja

Konec marca je podjetje Tourne mobil d.o.o. z Vrhnike, ki ima vzpostavljeno proizvodnjo avtodomov v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja