Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Slovenski proizvajalci perutnine vstopajo v »Izbrano kakovost«

Trije največji proizvajalci perutninskega mesa Perutnina Ptuj, Pivka perutninarstvo in Panvita so prvi v sektorju mesa izpolnili pogoje za označevanje  perutninskega mesa z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija«. Projekt je rezultat večletnega tesnega sodelovanja države ter domače primarne in predelovalne živilske industrije.

 Lokalni proizvajalci perutninskega mesa  dosegajo višje standarde reje in proizvodnje, kar dokazujejo z dodatnim nadzorom in dokazano sledljivostjo do kupca. Perutninsko meso z znakom Izbrana kakovost bo na policah trgovin od danes in ločeno od ostalega mesa. Predsedniki uprav vseh treh družb so predstavili procese vključevanja perutninskega mesa v novo shemo kakovosti, minister mag. Dejan Židan pa je, med drugim, predstavil pomen in cilje vključevanja živilskih sektorjev v shemo Izbrana kakovost in izpostavil prednosti tovrstnega označevanja z vidika informiranosti potrošnika in njegove pravice do obveščenosti.

 “Vsi mi tu živimo, hrano proizvajamo tudi za svoje otroke, delamo za dobrobit na daljši rok. Imamo eno najnižjih porab antibiotikov na vzrejeno žival, smo takoj za skandinavskimi državami,” je dodal Rebec.

»Delamo vse, kar je potrebno, da tudi proizvodnja hrane postane zmagovalec v Sloveniji,« je med drugim poudaril kmetijski minister Dejan Židan. “Perutninarstvo je za Slovenijo pomembno, saj predstavlja 18 odstotkov znotraj sektorja živinoreje, ta pa predstavlja slabo polovico kmetijstva. Zadnje čase beležimo rast porabe perutninskega mesa, lani se je približala 29 kilogramom na prebivalca. Samooskrba je tu pri 103 odstotkih,” je dejal minister.

Predsedniki uprav vseh treh družb, Tibor Šimonka, Perutnina Ptuj, mag. Janez Rebec, Pivka perutninarstvo in mag. Peter Polanič, Skupina Panvita, so skupaj predstavili ključne prednosti nove znamke.

Nova znamka Izbrana kakovost potrošniku zagotavlja meso slovenskega porekla, višjo kakovost, nadstandardni nadzor in sledljivost mesa od rejca do potrošnika in označuje živila s posebnimi lastnostmi, ki bodo predmet promocije v pravkar začeti  3-letni promocijski kampanji, ki je financirana tako s strani države kot sodelujočih živilskih sektorjev.

Velik korak naprej za proizvajalce v regiji

Kaj vključitev v shemo Izbrana kakovost pomeni za proizvajalce v  Primorsko-notranjski regiji, smo vprašali predsednika uprave Pivke Perutninarstva mag. Janeza Rebca. »Za vse nas je to velik korak naprej v prepoznavnosti s tem, da ločimo naše meso od preostalega mesa na policah, s čimer smo imeli doslej precejšnje težave,« je predsednik uprave Pivke perutninarstva mag. Janez Rebec pojasnil, kaj vključitev v shemo izbrana kakovost pomeni za proizvajalce v regiji.

»Cene ostajajo na isti ravni, vse stroške prevzamemo nase proizvajalci, nekaj pa bo primaknila tudi država,« dodaja Rebec. Po njegovih besedah gre za nekaj deset tisoč evrov, največji strošek bo z vzpostavitvijo, potem pa bodo stroški manjši. Prvi mož Pivke perutninarstva še pove, da je bil vsak rejec v regiji s strani njihove tehnične in tehnološke službe obveščen o vključitvi v shemo. »Novico so sprejeli pozitivno, kot pomemben korak za ohranitev te branže.«

Blanka Markovič Kocen

Na prikazni fotografiji z leve: mag. Janez Rebec, Pivka perutninarstvo, Tibor Šimonka, Perutnina Ptuj mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in mag. Peter Polanič, Skupina Panvita (Foto: arhiv GIZ in Blanka Markovič Kocen)

 

perutninarji-vodilna

 

perutninarji1-2

perutninarji1-1

Ne spreglejte

Podjetje Kolektor ATP postaja Kolektorjev kompetenčni center za program hibridnih komponent

Kolektor ATP je trenutno v drugi fazi transformacije. Na osnovi investicij in že osvojenih novih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja