Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Smrdelj pričakuje ukrepanje v zvezi z nevarnimi odpadki na dvorišču Javorja

Pivški župan Robert Smrdelj svari, da imajo v centru Pivke opraviti s tempirano bombo, saj na dvorišču pivškega podjetja Javor v likvidaciji leži velika količina potencialno nevarnih odpadkov.  Ker se zadeve zaradi prekladanja odgovornosti med podjetji ne premaknejo, Smrdelj pri tem  od pristojnih pričakuje intervencijo.

Več kot 120 ton lepil, lakov in ostalih snovi v dotrajanih sodih ter ogromni kupi pepela bi za Pivko lahko pomenilo ekološko katastrofo, o čemer je že v ponedeljek poročal Radio Slovenija. Inšpektorji so sanacijo sicer naložili Javorju, ki je lastnik nepremičnin in večine strojev, vendar so se v Javorju pritožili, ker sodi niso njihovi, okoljsko ministrstvo pa je zadevo vrnilo v ponovno odločanje.

Pivški župan Robert Smrdelj je pojasnil, da so na omenjeni lokaciji različne vrste odpadkov. Gre za okoli tisoč ton pepela kot ostanka predmetov, ki so vsebovali lake in lepila, okoli 400 ton lepila za les in drugih ostankov, ki bi lahko onesnažili podtalnico. Največjo težavo pa predstavlja sodi, na katerih so opozorilni znaki, da gre za vnetljive snovi, a se prav točno ne ve, kaj vsebujejo, česar se domačini

Smrdelj obljublja, da bodo na občini naredili vse, kar je v njihovi moči, da bi pristojni naredili, kar morajo. Občina ima namreč zvezane roke, saj ni pristojna za odvoz odpadkov. V primeru, da sami to izpeljejo, pa bi morali nameniti posebna proračunska sredstva, kar jim zakon ne dovoljuje.

STA/RTVS/Uredništvo NzN

Foto: arhiv NzN

Ne spreglejte

12. Dan za spremembe – Premagajmo osamljenost

aprila 2021 se bo pričela vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja