Obvestilo

Sto let PGD Grahovo

Minuli konec tedna so grahovski gasilci slovesno obeležili stoletnico svojega delovanja. To je hkrati praznik vseh krajanov Grahovega, Bločic in Bloške Police, saj skorajda ni hiše, ki ne bi na tak ali drugačen način pripomogla k razvoju gasilstva na tem območju.

 Ob zvokih  državne  himne izpod prstov pihalnega orkestra Kovinoplastike Lož  in ob zvokih gasilske  himne  in glasovih gasilskega mešanega pevskega zbora PGD Iga vas se je začela slovesnost, ki so ji med drugimi prisostvovali visoki predstavniki Gasilske zveze Slovenije in Cerknice, regijski poveljnik CZ za Notranjsko, Sandi Curk, vodja Uprave Rep. Slovenije za zaščito in reševanje Postojna,  mag. Aleš Klemenc  in župan občine Cerknica,  Marko Rupar.

Veliko je bilo  pomembnih dogodkov in pomembnih dosežkov, in tudi gasilcev,  ki bodo   z velikim črkami zapisani v kroniki društva.  Tudi za slovesnost ob 100-letnbici to velja.

Gasilski mešani pevski zbor PGD Iga vas pod vodstvom magistrice opernega petja Anemarije Štefančič,  deluje že dobrih pet let.  Z veseljem se odzovejo povabilu na različne gasilske dogodke, kot je bil tokratni. Imeli so že nekaj  samostojnih koncertov, prisostvovali pa so tudi na slavnosti ob 150-letnici gasilstva v Cankarjevem domu in na 20-ti  obletnici ustanovitve GZ Loška dolina. Na prireditvi so nastopili skladbi DEKLE NA VRTU ZELENEM.

Kot je bilo poudarjeno, imata Občina Cerknica in župan velike, predvsem pa finančne zasluge pri pomembnih pridobitvah v gasilskih društvih Gasilci se tega  še kako zavedajo.

Stoletnico grahovskih gasilcev je v nadaljevanju počastil tudi Pihalni  Orkester Kovinoplastike Lož pod taktirko Tadeja Jermana  letos praznuje častitljivo obletnico. Kar 150 let je pomemben steber kulturnega življenja v svojem okolju. S svojim predanim delom, nadarjenimi glasbeniki in neprecenljivim prispevkom k ohranjanju glasbene dediščine si je orkester prislužil spoštovanje in naklonjenost številnih generacij od blizu in daleč.

Osrednji del prireditve pa je bila slavnostna  podelitev državnih odlikovanj.

GASILSKO PLAMENICO II. stopnje prejme  ROMAN ŠEGA

GASILSKO ODLIKOVANJE  II. stopnje prejme KSENIJA PREŽELJ

GASILSKO ODLIKOVANJE II. stopnje prejme VERA NOVAK

GASILSKO ODLIKOVANJE II. stopnje prejme MOJCA INTIHAR

GASILSKO ODLIKOVANJE I. stopnje prejme VINKO ŽNIDARŠIČ

GASILSKO ODLIKOVANJE I. stopnje prejeme RAJKO INTIHAR

ODLIKOVANJE ZA POSEBNE ZASLUGE prejme BOGDAN KOČEVAR

ODLIKOVANJE ZA POSEBNE ZASLUGE ZA DOLGOLETNO IN USPEŠNO DELO prejme PGD GRAHOVO

»Ponosni smo, da imamo v svojih vrstah tudi tovariša Zdravka Valentina Novaka, ki je pred natanko dvema mesecema na Plenumu, to je najvišjem organu GZ Slovenije, prejel najvišje gasilsko odlikovanje – plaketo gasilca za dolgoletno aktivno delovanje v gasilskih vrstah.  Plaketa že nekaj časa krasi njegovo vitrino, danes pa mu izročamo še nadomestni trak za na svečano uniformo,« je bilo še dodano ob koncu podelitve.

Andreja Mele

Foto: Tine Šubic

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja