Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Stres, kuga sodobnega časa

V Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica so sredi tedna predstavili knjigo novinarke Maje Megla, Stres, kuga sodobnega časa, ki dosedanja prepričanja o stresu in njegovih učinkih postavlja dobesedno na glavo. Knjiga je nastala po avtoričini osebni izkušnji, kakršna bi lahko doletela marsikoga izmed nas.

Maja Megla je kot novinarka časnika Delo, kjer je službovala 20 let, pretežno pokrivala sodobno umetnost, občasno jo je pritegnila tudi znanost. »Zdelo se mi je, da sem nezlomljiva, ne me nič ne more spodnesti,« je povedala na predstavitvi knjige. Ko pa je teden dni pred božičnimi prazniki dobila odpoved, tako kot skupina 40-ih drugih sodelavcev tega časopisa, jo je zlomilo. Ker ji zdravniki niso znali pojasniti njenih težav, ki so jo pestile že mesece, se je podala na pot raziskovanja in se dokopala do presenetljivih ugotovitev ter jih zapisala v pričujoči knjigi, ki ji pritrjuje celo stroka.

»Možgani so edini organ v telesu, za katerega nimamo razpoložljive diagnostike,« poudarja avtorica. »Predpisujejo se antidepresivi – vsaj deset vrst jih je na trgu, da bi uravnavali nevrotransmiterje v možganih, ki jih je več kot sto.«  Po besedah Maje Megla so antidepresivi velik biznis. V letu 2015 je bilo za to bolezen s področja duševnega zdravja predpisanih zdravil v vrednosti 24.692 107 eur, od tega je bilo predpisanih antidepresivov v vrednosti 11,7 mio (podatki NIJZ). »Celo tisto, kar je pred 15 leti veljalo kot edina resnica, namreč, da se možgani ne morejo obnoviti, ne drži več. Sodobna nevroznanost dokazuje, da se temelji človeka popolnoma spreminjajo,« pravi avtorica, ki je svoje ugotovitve preverjala na najuglednejših ameriških univerzah.

Po prepričanju Maje Megla stresa ne smemo odganjati, vsaj tistega zdravega ne, kajti: »Stres je neko čudovito darilo narave. Podvoji nam moči, ko smo že napol mrtvi.« Seveda pa opozarja tudi na nevarnosti, ko smo dolgo časa neprestano pod stresom, kar neizogibno vodi v bolezen, največkrat v depresijo. Maja Megla opozarja tudi na nevzdržna pričakovanja nekaterih staršev, ki svoje otroke potiskajo v bitko biti prvi, najboljši, s tem pa naravnost v stres.

»Odstraniti stres? Kje pa! V človekovo življenje je vpleten kot ključni preživetveni mehanizem. Energija, ki se takrat sproži, nam podvoji moči,« pravi Maja Megla.

Besedilo in foto: Blanka Markovič KocenNe spreglejte

Podjetje Kolektor ATP postaja Kolektorjev kompetenčni center za program hibridnih komponent

Kolektor ATP je trenutno v drugi fazi transformacije. Na osnovi investicij in že osvojenih novih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja