Obvestilo

Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč pod geslom V poklon življenju

Tretjo nedeljo v novembru obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč, ki letos poteka pod geslom V poklon življenju. Povezuje žrtve prometnih nesreč po vsem svetu in družbi sporoča, da so čisto vse posledice prometnih nesreč nesprejemljive, obenem pa pomeni poziv državam k izvedbi nacionalnih programov za zagotavljanje prometne varnosti.

Posamezne aktivnosti, pogovori in komemoracije se v okviru spomina na umrle v prometnih nesrečah po različnih slovenskih mestih odvijajo že od četrtka in bodo trajali do nedelje.

V Logatcu so se na žrtve prometnih nesreč spomnili s priložnostno prireditvijo, na kateri so poleg župana sodelovali tudi predstavniki Zveze šoferjev in avtomehanikov ter gasilci in policisti. »Razlog za trpljenje ni vedno usoda, temveč  tudi neodgovorno in objestno vedenje nekaterih udeležencev v prometu,« je v nagovoru poudaril Niko Čuk, predsednik ZŠAM, medtem ko je župan Berto Menard pozval, naj ob spominu na mrtve razmišljamo o življenju in opozoril na pomen darovanja organov.

Nekaj spodbudne statistike je nanizal Blaž Alič s Policijske postaje Logatec, ki je med drugim povedal, da letos v Logatcu niso beležili nesreče s smrtnim izidom, s težjo telesno poškodbo pa eno. »V primerjavi s preteklimi leti je stanje boljše, saj je bilo letos tudi manj nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami,« je dejal Alič in napovedal, da bodo policisti v prednovoletnem času poostrili nadzor.

Anže Albreht, pobudnik odmevne akcije  Ustvarimo reševalni pas, je prisotnim vnovič pojasnil način umikanja na avtocesti in poudaril, da ob nesrečah štejejo sekunde.

Otroci iz logaške Osnovne šole 8 talcev, ki so pripravili likovno razstavo na temo spomina na žrtve prometnih nesreč, so spregovorili o svojih slikah in svojem videnju te problematike, ob koncu pa je predsednik ZŠAM simbolično prižgal svečo v spomin žrtvam prometnih nesreč, ki pa niso samo poškodovani in umrli, temveč tudi njihovi svojci, prijatelji … saj nekateri travmo izgube nosijo vse  življenje.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Miran Antončič

 

 

 

 

Ne spreglejte

Osem novih podjetniških idej v programu Naša perspektiva

Na dogodku Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva je bilo predstavljenih osem svežih, inovativnih in ustvarjalnih podjetniških …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja