Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Tajni prostori Hotela Jama burijo duhove

Ob recepciji hotela stoji moški v črni usnjeni jakni. Na eni od klubskih mizic zazvoni rdeči telefon z varno linijo. Zaposleni ne reagirajo, gostje se spogledujejo. Kdo kliče? Kdo se upa oglasiti?

Tako se začne. Avantura, ki vas popelje v nekdanji svet poln intrig, strateških ukan, tajnih agentov in dogodkov, ki jih, tako nekateri trdijo, niti ni bilo. Svet, ki je nekoč bil resničen, a se o njem ni govorilo. Svet, ki je bil vsem na očeh, a tako spretno skrit, da ga nihče ni opazil. Ali pa si ga nihče ni upal opaziti?

SKRITI ZIDOVI

Da bi popolnoma razumeli zgodbo za avtentičnim komunikacijskim centrom iz bivše države – Tajnih prostorov Hotela Jama – je treba na začetek, v trenutek prenove tega kultnega hotela, zgrajenega v 70-ih letih.  Takrat so se po njegovih hodnikih sprehodila velika imena jugoslovanske in tuje politikepop kulture, umetnosti in znanosti. Leta 2009 so se zaprla vrata starega hotela, njegove zgodbe pa so ostale skrbno zaklenjene. Do leta 2016, ko se  je novi lastnik Marjan Batagelj lotil prenove dela tega starega hotela.  Prenovil ga je od vrha do tal, sobo za sobo, vsaka vrata in vsako ključavnico. Le ena vrata so ostala stara. Velika, močna, železna vrata, ki se jih nikakor ni dalo odpreti, saj nihče ni imel ključev. Zato je Marjan Batagelj moral ukazati prežagati kovinsko ključavnico teh vrat. Tako se je odprl vhod v svet, ki je desetletja sameval in čakal, da pove vse svoje skrivnosti.

SKRIVNOSTNO DELOVANJE

Pred očmi novega lastnika hotela so se, eden za drugim, začeli odpirati prostori, ki so bili vsi zaprašeni, a v njih zanimive aparature za telefonijo, morda prisluškovanje, ki jih je pred tem videl samo v starih filmih o Jamesu Bondu. Pa kakšen svinčnik in »dnevniki o aktivnostih«, pepelniki polni desetletja starih ogorkov, celo postelja in kabli. Kilometri telefonskih kablov, ki se vlečejo po stenah in izginjajo v strope in tla. Zakaj neki bi hotel potreboval takšna telefonska vozlišča?  Vrata iz prostora v prostor so se odpirala, stopnice so ga vodile gor in dol. Vprašanja so se kar nizala: kdo je hodil po teh prostorih? Kaj so počeli? Zakaj? Je kdo vedel za to?

KO MASKE PADEJO

»Nikoli nisem rekel, da so tu prisluškovali, a ne vedeti, da se je to dogajalo, je čisto sprenevedanje, saj vse te naprave to omogočajo,« razlaga Batagelj. Po več kot tridesetih letih molka in strahu marsikoga, ki je o teh prostorih vedel vse ali pa vsaj nekaj, je novica o skrivnostnem »svetu za hotelom« hitro odjeknila. Na cesti so ga začeli ustavljati in se mu izpovedovati ljudje, ki so v teh prostorih delali. V sklopu vsedržavne akcije NNNP (Nič nas ne sme presenetiti) so v prostore, ki jih ni bilo na nobenem načrtu, vstopali namreč tudi civilisti. Z njihovimi pričevanji in dejstvi, ki jih potrjujejo zgodovinarji, ves čas nadgrajujemo zgodbo Tajnih prostorov Hotela Jama.

DVOJNO ŽIVLJENJE HOTELA JAMA

»Vse kar boste v teh prostorih videli in doživeli, je čista resnica. Ali pa laž,« je ob zvonjenju rdečega telefona na dan  dolgo pričakovanega odprtja Tajnih prostorov, povedal predsednik upravnega odbora Postojnska jama Marjan Batagelj. Posebno novo doživetje, ki ga ponujamo v Parku Postojnska jama smo poimenovali Tajni prostori. Gostje zdaj lahko tudi sami zakorakajo v ta neverjetni svet intrig in skrivnosti. Potem ko so prostore pregledali Arhiv RS, policija in vse druge uradne institucije, Tajni prostori Hotela Jama ostajajo popolnoma avtentični z vsemi komunikacijsko – prisluškovalnimi napravamiin odtisi vzporednega življenja, ki je potekalo za pročeljem priljubljenega Hotela Jama. Nekatera vprašanja še vedno visijo v zraku, a obiskovalci si v eno uro in pol dolgem ogledu lahko ustvarijo vtis o dogajanju v tajnem podzemlju.

ZAKAJ HOTEL JAMA?

 »Tu je delovala Udba, tu se je shajala vojaška tajna preiskovalna služba,« brez kančka dvoma potrjuje raziskovalec novejše zgodovine Igor Omerza. Legendarni hotel Jama ima namreč izjemno premišljenostrateško pozicijo. V njem so se shajali vplivneži in pomembni ljudje iz politične sfere, bil je ob izjemno pomembni avtocestni povezavi, v Postojni je imela svojo bazo tudi vojska nekdanje države, zato ni čudno, da je bil tajni komunikacijski center postavljen prav tu.

ZAKAJ SO TAJNI PROSTORI POSEBNO DOŽIVETJE?

Obiskovalci Tajnih prostorov Hotela Jama imajo izjemno priložnost, da prisluhnejo avtentičnim prisluhom in posnetkom zaslišanj, ki jih sicer pod zelo strogimi pogoji in le s posebnim dovoljenjem lahko slišimo zgolj v Arhivu RS. Interaktivno doživetje z vodenim ogledom »tajnega agenta« razkriva premišljene strategije, neverjetno pozicijo in ukane, s pomočjo katerih je tovrstno delovanje ostalo tajno. Ponuja vpogled v časod 70. let do osamosvojitve, ko je nadzor še bil dovoljen. Podzavestno opozarja na sedanjost, ko se je svet prostovoljno ujel v mrežo javno dostopnih osebnih podatkov, istočasno pa odvzema moč skrivnostnim institucijam in delovanjem.

V Tajne prostore Hotela Jama lahko vstopite vsak dan. Delovanje Tajnih prostorov je še vedno nadvse skrivnostno. Za čim bolj pristno doživetje so ogledne skupine omejene na največ 6 oseb. Svojim gostom NE PRISLUŠKUJEMO.

Več informacij o ogledih na:https://www.postojnska-jama.eu/sl/atrakcije-v-parku/tajni-prostori-hotela-jama/

Foto: arhiv Postojnska jama d.d. Postojna

Vse več pričevalcev iz dneva v dan razkriva zgodbe o Tajnih prostorih
V skrivnostnih hodnikih tajnih prostorov povsem izgubimo orientacijo


Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja