Obvestilo

Tla na Počku onesnažena s težkimi kovinami

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo mag. Miloš Bizjak in občinski svetnik Občine Postojna Goran Blaško sta na današnji novinarski konferenci V Vojašnici barona Andreja Čehovina v Postojni predstavila dosedanje sodelovanje med ministrstvom in občino s poudarkom na rezultatih opravljenega monitoringa tal, ki ga je na vadbiščih Slovenske vojske Poček in Bač opravljalo podjetje ERICo iz Velenja. Ob ugotovljeni onesnaženosti tal na vadbišču s težkimi kovinami so na ministrstvu za obrambo napovedali številne novosti za zmanjševanje onesnaženosti okolja v prihodnosti.

Ljudje niso ogroženi

Z bakrom in svincem so bile kritične emisijske vrednosti prekoračene kar za štirikrat, vendar je onesnaženost omejena le na ozko območje okrog strelišč. V primerjavi z letom 2005 so bile letošnje izmerjene vrednosti svinca in bakra nižje. K sreči na obeh vadbiščih ni kmetijskih površin, zato okoliški prebivalci niso v nevarnosti, da bi težke kovine.

Po besedah državnega sekretarja Miloša Bizjaka je večina te onesnaženosti iz prejšnjih obdobij, ko so različne vojske bivale na Počku. »Edino, kar je mogoče kritično, pa je onesnaženost z mineralnimi olji, kjer je ugotovljeno, da smo od leta 2006 to onesnaženost malce povečali,” je dejal Bizjak.

Ukrepi za zmanjšanje onesnaženosti

Za zmanjšanje onesnaževanja okolja so začeli čistiti in pobirati tulce in jih reciklirati. V prihodnje bodo skušali v čim večji meri uporabljati simulatorje in trenažerje in streljati z manevrskim strelivom, to pomeni, da ni izstrelkov. Večino streljanj naj bi v prihodnje preselili na t. i. filmska strelišča v Vipavi in Kranju.

Postojnčani bodo vztrajali pri zaprtju vadbišča Poček

Goran Blaško, predstavnik Občine Postojna, ki vodi koordinacijsko skupino za pogajanje z obrambnim ministrstvo, je med drugim izrazil skrb zaradi hrupa, ki ga bodo merili prav v letošnjem letu. S komunikacijo  z državo in Slovensko vojsko je zadovoljen, kljub temu pa bodo vztrajali na zavezi občanom, da se vadbišče na Počku zapre.

Blanka Markovič Kocen

Foto: www.mo.gov

 

Ne spreglejte

Inovativna uporaba svinjskega mesa navdušila gostinske ponudnike na Festivalu Koline 2023 na Zelenem krasu

V sklopu Festivala Koline 2023 na Zelenem krasu je v Bistro Perspektiva v Velikem Otoku …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja