Obvestilo

Trimesečna akcija zbiranja še delujočih aparatov iz gospodinjstev tudi v Pivki in Postojni

Publikus d.o.o. je skupaj z družbo ZEOS, d.o.o. v sklopu njihovega projekta Life Spodbujamo e-krožno z namenom, da se čim več še delujočim aparatom, ki jih ne potrebujete več, podaljša njihovo življenjsko dobo, pripravil trimesečno akcijo zbiranja še delujočih aparatov iz gospodinjstev. Poleg Postojne in Pivke bo potekala tudi v občinah Kamnik in Komenda, torej v občinah, kjer za ravnanje z odpadki skrbi podjetje Publikus.

Zbrane aparate s pomočjo partnerjev nazaj v lokalno okolje

Akcija poteka vse od 18. novembra 2023, ko se je pričel tudi Evropski teden zmanjševanja odpadkov, pa do 29. februarja 2024. Zbrane aparate bodo organizatorji poskušali vrnili v lokalno okolje s pomočjo partnerskih organizacij kot sta Depo, trgovino z rabljenimi in preoblikovanimi predmeti z Vrhnike, in Fundacijo Vincenca Drakslerja s.p. iz Kranja ter drugih lokalnih organizacij, pri katerih se bo med izvajanjem akcije pokazala potreba po aparatih iz ponovne uporabe.

V povprečnem gospodinjstvu devet neuporabljenih delujočih aparatov

Glede na študijo iz leta 2022, ki so jo razvili Inštitut ZN za izobraževanje in raziskovanje (UNITAR) in člani WEEE Foruma v šestih državah, tudi v Sloveniji, se v povprečnem gospodinjstvu nahaja devet neuporabljenih, vendar delujočih naprav. Raziskave pa kažejo tudi, da je med zbranimi e-odpadki dva odstotka še delujočih aparatov in dobro je, da jih zajamemo, saj jim tako lahko podaljšamo njihovo življenjsko dobo.

S ponovno uporabo zmanjšujemo količino odpadkov

V akciji »od vrat do vrat« lahko sodeluje vsak občan zgoraj omenjenih občin, ki ima doma aparat, ki še deluje, a ga ne uporablja več in ne potrebuje ter bi ga želel oddati v uporabo komu drugemu, mu podaljšati življenje ter zmanjšati količino odpadkov. V akciji sodelujete tako, da izpolnite in oddate naročilnico (bodisi izpolnjeno naročilnico bodisi spletno naročilnico preko www.publikus.si in izjemoma tudi na telefonski številki 01 723 82 42), organizatorji akcije pa bodo nato po dogovoru z vsakim še delujoči aparat prevzeli na domu. Gre za enak način oddaje, kot to že velja za naročilo brezplačnega odvoza kosovnih odpadkov.

Postopek oddaje

Še delujoči aparati morajo biti takšni, da jih bo lahko uporabljala še druga oseba, aparate za oddajo pripravite na dan, ki ga boste dogovorili z administratorjem in ne prej, aparate odložite (če je le mogoče) na mesto, ki je zaščiteno pred zunanjimi vplivi (pod streho, nadstrešek, napušč, …). Prav tako je pomembno, da manjše aparate z dodatki (daljinec, kabel, nastavek) oddate v vrečki oz. drugi primerni embalaži (kartonska škatla, …).

Več informacij: 

www.publikus.si

www.zeos.si

Urša Dolinšek / Uredništvo NzN

Foto: EKO365

 

Ne spreglejte

Sto let PGD Grahovo

Minuli konec tedna so grahovski gasilci slovesno obeležili stoletnico svojega delovanja. To je hkrati praznik …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja