Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Ustavno sodišče razveljavilo uredbo o vadišču Poček

Ustavno sodišče je razveljavilo uredbo o državnem prostorskem načrtu za osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna in tako pritrdilo Občini Postojna, ki je pred štirimi  leti vložila pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti v zvezi s sprejetim Državnim prostorskim načrtom za Osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna z vadiščema Poček in Bač.

Ta po mnenju sodnikov ni bila sprejeta zakonito, je poročal Radio Slovenija. Razveljavitev začne učinkovati čez eno leto, vlada pa ima do takrat čas, da postopek sprejemanja državnega prostorskega načrta izpelje zakonito.

Uredbe o vadišču Poček vlada po mnenju ustavnih sodnikov ni sprejela v skladu z zakonom o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor. Ta namreč določa, da mora vlada na predlog državnega prostorskega načrta pridobiti mnenje državnih nosilcev urejanja prostora ter nanj argumentirano odgovoriti, česar pa vlada v spornem primeru ni storila. Še več, gradivo za državni prostorski načrt je štela za usklajeno, čeprav ga kljub dvema  negativnima mnenjema Agencije RS za okolje in kljub dogovoru ministrstev za okolje in obrambo o dopolnitvi strokovnih podlag, ni dopolnila, je opozorilo ustavno sodišče. Zato je uredba v neskladju z zakonom o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor, posledično pa tudi s 153. členom ustave, po katerem morajo biti podzakonski akti v skladu z ustavo in zakoni, poroča STA.

Radio Slovenija/STA/Uredništvo NzN

Foto: arhiv Slovenske vojske

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja