Postojnska jama Triglav
Obvestilo

V Cerknici gredo na elektriko

V Cerknici so včeraj odprli polnilnico za električne avtomobile in kolesarnico in tako stopili korak dlje k trajnostnemu načrtovanju prometa.

 Občina Cerknica želi vzpostaviti trajnostno načrtovanje prometa, k čemur bo izdatno pripomogla Celostna strategija prometa (CPS) kot strateški dokument oziroma nov pristop k načrtovanju prometa, ki bo temeljil na obstoječih metodah načrtovanja, ob tem pa jih bo dopolnjeval z ustreznimi načeli vključevanja, sodelovanja in vrednotenja na način, da z njimi izpolni potrebe po boljši kakovosti bivanja v občini in regiji za sedanje in prihodnje generacije.

S tem namenom je cerkniški župan Marko Rupar včeraj v prisotnosti predsednika uprave Elektra Ljubljana Andreja Ribiča in vodje policijskega okoliša Matjaža Kandžiča na parkirišču za upravno stavbo Občine Cerknica odprl polnilnico za električne avtomobile in kolesarnico.

S ciljem trajnostne mobilnosti cerkniška občina stremi tudi k sistematičnemu spodbujanju uporabe okolju prijaznih motornih in nemotornih vozil, predvsem motornih vozil na električni pogon. S tem namenom se je pred časom odločila za nakup električnega avtomobila za potrebe občine in k postavitvi polnilnice za električne avtomobile, v katero je promocijsko investiralo podjetje Elektro Ljubljana d.d., občina pa je poskrbela za ureditev platforme. »S tem se je naša občina ponosno umestila na zemljevid e-polnilnic,« je med drugim poudaril župan Rupar. »Vodilo trajnostne mobilnosti je zadovoljiti potrebe vseh ljudi po mobilnosti in obenem zmanjšati promet. Trajnostna mobilnost je tista, ki je hkrati okoljsko sprejemljiva, socialno pravična in spodbuja razvoj gospodarstva. Z ukrepi prometne politike moramo zagotoviti, da je potreba vsakogar po premikanju zadovoljena, vendar ob nižjih stroških in manjših stranskih učinkih, tveganju in porabi naravnih virov.«

V sklopu aktivnosti trajnostne mobilnosti je Občina Cerknica ob avtobusni postaji postavila kolesarnico, ki nudi streho 54 kolesom in je namenjena tako obiskovalcem središča mesta kot uporabnikom avtobusne postaje. Okolico kolesarnice so tlakovali, ohranili pa so tudi nekaj zelenice, dogradili javno razsvetljavo, postavili dve klopi ter koše za odpadke.

»Občina Cerknica je prva, če ne edina občina, ki je domači policijski postaji v brezplačno uporabo za nedoločen čas kupila dve električni kolesi, da bodo lahko patruljirali po zaščitenem območju občine,« je dejal župan. Po njegovih besedah kolesarskih poti za rekreativce v občini ne manjka, nekaj težav pa imajo s povezavami med kraji v občini zaradi težav z zemljišči, vendar tudi to problematiko postopoma rešujejo. Z Elektrom Ljubljana se dogovarjajo za postavitev še ene polnilnice na Rakeku. »Slovenija je ena izmed vodilnih držav na področju tehnologije, ki je potrebna za izdelavo električnih vozil,« pa je med drugim poudaril predsednik Elektra Ljubljane in izrazil zadovoljstvo s sodelovanjem v tem projektu, tako zaradi trajnostnega razvoja mobilnosti kot tudi zaradi ekologije in turističnega razvoja kraja. »To je 45. električna črpalka na območju Elektra Ljubljane, na Notranjskem pa druga,« je dejal mag. Ribič.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Ljubo Vukelič

 

 

 

Ne spreglejte

Podjetje Kolektor ATP postaja Kolektorjev kompetenčni center za program hibridnih komponent

Kolektor ATP je trenutno v drugi fazi transformacije. Na osnovi investicij in že osvojenih novih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja