Obvestilo

V dijaškem domu v Postojni kmalu mladoletni begunci

Po četrtkovem sklepu vlade bodo mladoletni begunci brez spremstva s 1. avgustom  nameščeni v dijaška domova v Postojni in Novi Gorici, kar pomeni začetek sistemskega urejanja tega področja.

Pilotni projekt bo trajal od 1. avgusta letos do 31. julija prihodnje leto. Mladoletnike bodo v okviru projekta nastanili v dijaškem Domu Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna ter Dijaškem domu Nova Gorica.

V Postojni 18 mladoletnikov

Dijaški dom v Postojni naj bi sprejel 18 mladoletnikov, tisti v Novi Gorici pa deset. Če bodo nastanitvene zmožnosti v omenjenih dijaških domovih premajhne, bo dodatne namestitve določila vlada. Po besedah državnega sekretarja Boštjana Šefica pa večjega števila novih primerov mladoletnikov brez spremstva v zadnjem času niso zabeležili.

Kot v sklepu ugotavlja vlada, je uvedba pilotnega projekta ocenjena kot najustreznejša rešitev za namestitev teh beguncev. Gre namreč za najbolj občutljivo kategorijo ranljivih oseb, ki se je ne more in ne sme prepustiti takšni obliki nastanitve, kot jo omogoča azilni dom. Pri tej kategoriji je potrebna celodnevna strokovna obravnava in ločena ter s tem tudi varna nastanitev.”Še posebej za mladoletnike je to izjemnega pomena, ker so dovzetni na dogajanje v okolju, spremljajo internet in medije in posledice nesistematičnega dela z njimi lahko potem spremljamo v svetu,” je izpostavil državni sekretar.

Takšna nastanitev in oskrba bo mladoletnikom na voljo v dijaških domovih. V ta namen bodo za izvajanje strokovnega dela v dijaških domovih lahko zaposlili strokovne in administrativno-tehnične delavce.

Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja