Obvestilo

V Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov pestro tudi v Postojni

Občina Postojna se v okviru projekta Waste Design 2.0, ki se izvaja v sklopu programa Interreg Italija-Slovenija 2021-2027, pridružuje letošnjemu Evropskemu tednu zmanjševanja odpadkov (ETZO). V tednu od 18. in 26. novembrom bodo v občini potekale številne aktivnosti, usmerjene v zmanjševanje odpadne embalaže. Postojna se Evropskemu tednu zmanševanja odpadkov pridružuje letos drugič. S tem krepi svoja prizadevanja za trajnostni razvoj občine.  

Kot je poudarila Maja Piškur, vodja projekta na Občini Postojna: »Evropski teden je odlična priložnost za ozaveščanje in spodbujanje trajnostnih praks v naši lokalni skupnosti. Zato vabimo vse občanke in občane Postojne, da se pridružite aktivnostim, ki nam bodo pokazale kako lahko odpadke obravnavamo kot rešitev in ne problem ter s skupnimi močmi gradimo boljšo prihodnost za nas in za prihodnje generacije.«

Aktivnosti bodo potekale v sodelovanju z postojnskimi izobraževalnimi ustanovami, Notranjskim muzejem Postojna, Knjižnico Bena Zupančiča Postojna, Zavodom Znanje Postojna, Društvom Lokalc, Destilatorjem in Hortikulturo. Izvajale se bodo po naslednjem terminskem načrtu:

  1. – 26. november: Akcija zbiranja dobrodelnih plastenk

Občina Postojna se bo v okviru ETZO pridružila vseslovenski dobrodelni akciji zbiranja odpadnih plastenk za Junake 3. nadstropja, ki poteka v organizaciji Lidl Slovenija. Občanke in občani lahko plastenke prinesete v leseni kiosk med stavbo postojnske Občine in Ljudsko univerzo Postojna. Plastenke morajo biti nepoškodovane, brez zamaškov in z etiketo s kodo. Cilj akcije je omogočiti postojnski lokalni skupnosti možnost zbiranja odsluženih plastenk v lokalnem okolju ter hkrati izkazati pozornost malim Junakom.

  1. – 26. november: Zeleni kotiček

V okviru Zelenega kotička, ki ga organizira Turizem Postojna, lahko občani spremljajo videoposnetke, ki na sproščen in zanimiv način spodbujajo odgovorno ločevanje in zmanjševanje odpadkov v vsakdanjem življenju,  na potovanjih in drugih dogodivščinah. Kratki filmi bodo predvajani na socialnih omrežjih Visit Postojna (link) in na lokaciji TIC Galerija Postojna.

  1. november 2023: Predavanje Muzeji za prihodnost

V Notranjskem muzeju bo v ponedeljek, 20.11.2023, od 11.00 do 14.00 potekalo izobraževalno predavanje in okrogla miza z naslovom “Muzeji za prihodnost.”

Na dogodku bodo Notranjski muzej Postojna, Ekologi brez meja in Destilator delili praktične primere in uporabne napotke za bolj trajnostno delovanje kulturnih ustanov. Za udeležbo je potrebna prijava na info@notranjski-muzej.si.

  1. – 24. november 2023: Od odpadkov do okraskov v izobraževalnih ustanovah

Mlajše generacije so ključne pri oblikovanju bolj trajnostne prihodnosti, zato se bodo aktivnostim pridružile tudi postojnske izobraževalne ustanove. S posebno dejavnostjo bodo združile ustvarjalnost, trajnost in praznično vzdušje. Z izdelovanjem prazničnih okraskov iz odpadne embalaže bodo najmlajši pod mentorstvom učiteljev in vzgojiteljev spoznavali pomen recikliranja in trajnostnega obnašanja in tako naredili svoje prve korake na poti k spremembam.

  1. november 2023: Zaključna delavnica Od odpadkov do okraskov

V Knjižnici Bena Zupančiča Postojna bo aktivnost zaokrožena z delavnico izdelovanja okraskov, ki jo bo v sodelovanju s Knjižnico vodila Mateja Premrl. Tu bodo imeli tudi odrasli priložnost, da se pridružijo mlajšim generacijam pri ustvarjanju sprememb. Cilj aktivnosti je pritegniti pozornost k pogosto spregledanemu izzivu ravnanja z odpadki, ki se stopnjuje med praznično sezono, hkrati pa spodbujati ustvarjalno razmišljanje o ponovni uporabi odpadkov. Zbrani praznični okraski bodo izraz ustvarjalnosti postojnske lokalne skupnosti. Krasili bodo smrečice vzdolž Tržaške ulice in tako predstavljali simbol našega skupnega truda za bolj trajnostno prihodnost. V sodelovanju s podjetjem Hortikultura bodo smrečice razdeljene prebivalcem in ponudnikom na Tržaški ulici.

O Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov in projektu Waste Design 2.0

Evropski teden zmanjševanja odpadkov je največja kampanja za ozaveščanje javnosti o preprečevanju nastajanja odpadkov v Evropi. Akcija je del širšega projekta, Waste Design 2.0, kateri se sofinancira program Interreg Italija-Slovenija 2021-2027, v okviru katerega Evropska Unija razvija nove rešitve in preizkuša inovativne tehnologije na področju ravnanja z odpadki ter krožne ekonomije. Akcija bo povezala na tisoče prostovoljcev, ki se na različnih koncih Evrope borijo za en skupni cilj.

Za več informacij pišite na naslov: doris.komen@gmail.com.

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja