Obvestilo

V Križni jami največji podzemni otok

Križna jama, ena najbolje ohranjenih turističnih jam na svetu, med številnimi zanimivostmi skriva tudi največji podzemni otok pri nas. Leži približno na sredini Križne jame in je dolg 50 ter širok 30 metrov.

Po besedah Gašperja Modica, predsednika Društva ljubiteljev Križne jame, je nastal s podorom stropa jame, tako da je struktura otoka predvsem kamnina, nekaj pa je tudi blata. Podzemni otoki so tudi po drugih slovenskih jamah, a so precej manjši.

Križna jama je stara nekaj milijonov let in leži na obrobju Cerkniškega polja. Znana je po kar 22 podzemnih jezerih, če temu dodamo še manjša jezerca iz Blatnega rova, je v njej skupno 45 jezer. Na spletni strani Križne jame lahko preberemo, da se vodni tok v njej pojavi izpod podorov v njenem vzhodnem delu. Ob nizkem in srednjem vodostaju gre za preniklo vodo, le ob zelo visokem vodostaju se v jami pojavi tudi voda ponikalnic z Bloške planote, iz potoka Farovščica, je zapisano na spletni strani Križne jame.

Križna jama obiskovalcem ponuja najpristnejši stil z naravo, saj vanjo niso umetno posegali, niti z elektriko, zato tu naletimo na stoodstotno temo. Ob obisku, za katerega se je treba poprej dogovoriti, se seznanimo tudi s pestrim živalstvom in biotsko raznovrstnostjo.

DLKJ/ Uredništvo NzN

Foto: Gašper Modic

Ne spreglejte

Z mislijo na prihodnost v Logatcu širijo mrežo polnilnih postaj

Z mislijo na prihodnost širimo mrežo polnilnih postaj Občina Logatec je skupaj s predstavniki Elektra …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja