Obvestilo

V Logatcu radi kupujemo lokalno

Na Martinovo soboto smo na prostoru lokalne tržnice v Logatcu obeležili dan slovenske hrane. Kot se za dan, ko se mošt spremeni v vino, spodobi, je žlahtna kapljica pričakala obiskovalce na obeh začetkih ali na obeh koncih tržnice – odvisno pač, s katere strani pridemo. Janez Petretič, ki je sicer v Logatcu reden gost,  je svoje vino iz Krškega, točneje, z vinorodnega območja Gadova Peč, pripeljal tudi tokrat.

Osrednja pozornost na tržnici pa je vendarle bila namenjena slovenskemu zajtrku, s katerim nam je prijazno postregla Romana Hribar, ki je na stojnici mazala in delila kruh z domačim maslom in medom lokalnih čebelarjev. Tisti, ki nismo ravno sladkosnedi, pa smo si postregli s koščki sira, prav tako lokalnega.

Obisk prireditve, ki se je začela že ob 8.00, je bil odličen, ljudje so pohvalili ponudbo, želeli bi si je celo večkrat na leto ali kar vsako soboto. Lokalni čebelarji so otrokom, ki so imeli na prizorišču svoj kotiček, kjer so lahko ustvarjali, povedali marsikaj zanimivega o čebelah, celoten dogodek pa naj bi ljudi ozaveščal o pomenu kratke prehranjevalne verige oz. čimkrajše poti hrane od njive do mize.

Stojnice so tokrat ponujale pravo zakladnico domače hrane, od mlečnih izdelkov, medu in mesnin do zrelih kakijev, katerih vrednost, kot pravi  Špela Marc s kmetije Viljema Marca iz Ajdovščine, Slovenci šele prepoznavamo.

Na prireditvenem prostoru smo srečali tudi župana Berta Menarda in ga povprašali, kakšno je ob dnevu slovenske hrane njegovo sporočilo občanom. »Če hočete zdravo živeti, uživajte hrano iz okolja, v katerem živite, obenem pa tudi sami skušajte kaj vzgojiti, četudi v cvetličnem lončku. Imejte stik z zemljo in občudujte  razvoj rastlin od semena do ploda,« je odgovoril župan in opozoril tudi na pomen polnosti hrane, ki zrase blizu nas, v primerjavi s praznostjo tiste, ki do naših miz prepotuje stotine kilometrov.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Osem novih podjetniških idej v programu Naša perspektiva

Na dogodku Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva je bilo predstavljenih osem svežih, inovativnih in ustvarjalnih podjetniških …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja