Obvestilo

V Notranjskem muzeju Postojna s podpisom pogodbe v dvomilijonski projekt

Občina Postojna je v Notranjskem muzeju Postojna,z obema izvajalcema del za projekt »Kul(turizem) kot generator razvoja destinacije«, izvedla slavnostni podpis pogodb, ki napovedujeta začetek dveletnih del. Projekt bo posodobil infrastrukturo ter nadgradil vsebino Notranjskega muzeja Postojna, predvsem pa jo celovito povezal z lokalnim in tudi širšim okoljem.

Gre za projekt Občine Postojna in Zavoda Znanje Postojna, v skupni vrednosti 2,1 milijona evrov, ki vključuje tretjo fazo obnove garnizije v Notranjskem muzeju Postojna ter inovativni program, ki povezuje več deležnikov in področij. Ta projekt je priložnost, s katero bo Občina Postojna poudarila pomen kulturne dediščine ter jo povezala z turizmom, podjetništvom in kulturo. Ambicioznost in inovativnost projekta Občine Postojna je prepoznalo tudi Ministrstvo RS za kulturo, ki je izvedbi projekta namenilo 1.660.000 EUR sofinancerskih sredstev.

Investicija se izvaja v sklopu projekta 3. faza obnove garnizije Postojna – Notranjski muzej Postojna, ki zajema dva sklopa, in sicer:

  • Sklop 1: Ureditev ostrešja
  • Sklop 2: Ureditev kletnih prostorov, mansarde, odprtega in zaprtega lapadarija

Izbrani izvajalec za prvi sklop del je podjetje Komunala Sežana d.d., Partizanska cesta 2, 6210 Sežana, ki ga zastopa direktor Andrej Prunk, ki je bil tudi eden izmed podpisnikov skupne pogodbe. Izvajalec del za drugi sklop pa je podjetje Adaptacije vzdrževanje d.o.o., Ribičeva ul. 21, 1000 Ljubljana, ki ga zastopa Miran Mihalič, drugi podpisnik, ki je skupaj z županom podpisal izvajalsko pogodbo za izvedbo investicije v našem priljubljenem muzeju, ki je v lanskem letu praznoval svojih 75 let.

Kulturni turizem na pohodu

Župan Občine Postojna, Igor Marentič je izrazil prepričanje, da bo ta investicija pomembno prispevala k razvoju kulturnega turizma ne samo v občini, temveč tudi v celotni destinaciji Zeleni kras in širši regiji. Vodja OE Notranjski muzej Postojna Tina Poljšak pa je dodala, da se veselijo nadgradnje programa in ponudbe muzeja, zlasti v neizkoriščenih kletnih prostorih, ki bodo namenjeni družinam in otrokom. Nova razstava bo namenjena predvsem družinam, ki bodo skozi uporabo različnih orodij, tako analognih kot digitalnih, ter raziskovalno-eksperimentalnega pristopa, lahko skupaj spoznavale tesno povezavo med človekom in krasom.

Kulturna dediščina z roko v roki s turizmom, podjetništvom in kulturoProjekt v okviru Javnega razpisa za sofinanciranje projektov trajnostne obnove in oživljanja kulturnih spomenikov v lasti občin ter vključevanje kulturnih doživetij v slovenski turizem iz sredstev za izvajanje nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost je zagotovo priložnost, s katero bo Občina Postojna poudarila pomen kulturne dediščine ter le-to povezala z dejavnostmi turizma, podjetništva in kulture.Notranjski muzej Postojna je posebna točka za predstavitev klasičnega krasa v Sloveniji in po svetu ter idealno izhodišče za raziskovanje kraških pojavov in drugih značilnosti našega okolja. Projekt bo obogatil ponudbo, interpretacijo in predstavitev kulturne in naravne dediščine na območju krasa, ki je bogata in zanimiva tako za domače kot tujce. Z uporabo klasičnih in naprednih didaktičnih metod ter digitalnih orodij bodo poučne vsebine omogočile izkušnjo interpretacije kulturne dediščine, kar je izjemnega pomena za obiskovalce.

Dodatni prostori, novi programi

Do leta 2025 bo projekt omogočil pridobitev dodatnih muzejskih prostorov, vključno z ureditvijo dvorišča in zunanjega oglednega depoja z najstarejšo jamsko lokomotivo ter velikimi muzealijami in lapidarijem. Impresivna muzejska stavba nekdanje garnizije bo popolnoma obnovljena, s streho in temelji, saj je zaščitena kot kulturni spomenik lokalnega pomena. Vzporedno s celostno urejeno stavbno infrastrukturo pa bodo v muzeju v sklopu projekta skupaj s partnerji razvili tri nove turistične produkte, ki bodo povezovali raznolike lokalne ponudnike (paket doživetij za družine, paket za zahtevne goste, paket za ljubitelje narave in zunanjih aktivnosti), mobilna aplikacija za interaktivno raziskovanje muzeja, dopolnjen muzejski program (razširitev stalne razstave za otroke in družine v kletnih prostorih: 3d obisk jame, hologrami predmetov in jam za ranljive skupine, kotiček za kraške poskuse, kotiček za raziskovanje jam, pelji se z jamskim vlakom, Sestavi orjaško človeško ribico, jedilnik kraških jedi, tematski dogodki…). Skozi delavnice po načelih trajnostnega oblikovanja pa bo predstavljenih deset inovativnih izdelkov primernih za turistični spominek ali promocijsko/poslovno darilo.

Občina Postojna / Uredništvo NzN

 

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja