Triglav
Obvestilo

V Pivki se začenja Festival vojaške zgodovine

V Parku vojaške zgodovine v Pivki v jesenski čas že enajsto leto zapored stopajo s Festivalom vojaške zgodovine. Osrednji dogodek v sezoni parka je tokrat zaznamovala pridobitev nemške vojaške lokomotive in odprtje oglednih muzejskih depojev, ki jih je ministrstvo za kulturo za potrebe Narodnega muzeja Slovenije, Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Tehniškega muzeja Slovenije uredilo v objektu D Parka vojaške zgodovine.

Trije nacionalni depoji pod streho PVZ

V okviru festivalskega dogajanja bo v petek potekalo tudi slovesno odprtje oglednih muzejskih depojev, ki jih je ministrstvo za kulturo za potrebe Narodnega muzeja Slovenije, Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Tehniškega muzeja Slovenije uredilo v objektu D Parka vojaške zgodovine. “V Parku smo veseli in ponosni, da v naš kompleks prihajajo tudi trije nacionalni muzeji, ki bodo s svojimi zbirkami še povečali in popestrili muzejsko ponudbo v Pivki,” so ob tem povedali v parku.

Slavna nemška lokomotiva končno v PVZ

Posebno prelomnico v razvoju parka predstavlja pridobitev nemške vojaške lokomotive 52 4936 z dvema vagonoma in njihova obnova. Slovesnost ob zaključku obnove železniške kompozicije bo v četrtek. Po besedah mag. Janka Boštjančiča sta bila transport in obnova lokomotive in celotne železniške kompozicije izjemno zahteven projekt, ki so ga začeli izvajati že maja lani in ga te dni končali. »Gre za pomembno prelomnico v razvoju PVZ, saj se park s tem uvršča ob bok največjim vojaškim muzejem sveta, saj obiskovalcem ponuja vse od kamenodobnega loka do podmornice, letal in zadnje, železniške kompozicije,« je dejal Boštjančič.

Pestra festivalska ponudba

V okviru letošnjega festivala bo v pivški Vojašnici Stanislava Požarja v soboto potekal dan odprtih vrat. V Parku vojaške zgodovine pa bodo ta dan organizirali pohod v podzemne utrdbe na Primožu, ogled postavljanja vojaških taborov, vodene oglede po razstavah in zbirkah in otroške delavnice.

Vrhunec bo festival dosegel v nedeljo, ko bodo obiskovalcem na ogled vojaški tabori iz različnih zgodovinskih obdobij ter vožnje oklepne tehnike. Poseben dogodek bo predstavitev helikopterske enote ameriške vojske iz Aviana, ki bo na festivalu predstavila helikopter HH Pave Hawk, ob 15. uri pa bo potekala ponazoritev vojaškega spopada iz druge svetovne vojne – Laba’45.

Preko celotnega festivalskega tedna bosta obiskovalcem parka poleg stalnih in gostujočih razstav na ogled še dve posebni razstavi, in sicer Južna železnica – 160 let in 25 let mednarodnega priznanja Republike Slovenije s strani članic EU.

V Parku vojaške zgodovine podobno kot že nekaj preteklih let tudi letos beležijo povečanje obiska. Od začetka leta do sredine septembra je park obiskalo 31 tisoč ljudi, kar je 20 odstotkov več kot lani.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Po uradnem delu tiskovne konference so nas popeljali po depojih v nastajanju.

 

 

 

 

 

Ne spreglejte

Postojnčani ekupni državni prvaki v karateju

Minulo nedeljo je v Ljutomeru potekalo državno karate ekipno tekmovanje, na katerem se je zbralo 35 …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja