Triglav
Obvestilo

V Postojni odprli nov Izobraževalni center sodobnih tehnologij

V postojnskem šolskem centru so odprli nov Izobraževalni center sodobnih tehnologij, izjemno pomemben projekt, ki bo dal mladim v tem okolju, kjer je, denimo, orodjarstvo, ena glavnih gospodarskih panog, možnost, da se skozi praktična znanja usposobijo za delo na najzahtevnejših strojih in napravah. Slovesnosti se je med drugimi udeležil tudi premier Miro Cerar.

Odprtje izobraževalnega centra je posledica zelo širokega sodelovanja med lokalnim okoljem, gospodarstvom, samim poklicnim centrom in pristojnimi ministrstvi, zaradi česar ga je predsednik vlade ocenil za zgodbo o sodelovanju. Takšno sodelovanje, kot pravi, je lahko v veliko korist Sloveniji, saj se tako omogoči še večjo rast in še več zaposlovanja tako tu v tem lokalnem okolju kot tudi drugod. Po premierovih besedah je cilj projekta zmanjšati razkorak med izobraževalnim sistemom in dejanskimi potrebami gospodarstva v notranjsko-primorski regiji. »Naša podjetja lahko ostanejo uspešna samo, če bodo imela dobre kadre. Novi center bo k temu izdatno pripomogel,« le med drugim dejal predsednik vlade, ki je še posebej izpostavil pomembnost spodbujanja poklicnih znanj v šolstvu in povezovanju šolstva z gospodarstvom in konkretnimi podjetji.

“Ko gledam te mlade, s katerimi se srečujem, vidim, da je to res najboljša pot. Njim je to na nek način v veselje, v izziv, hkrati pa se tako skozi prakso in tudi teorijo seveda učijo za življenje in so takoj po izobraževanju že pripravljeni za vstop v ustrezne poklice,” je dodal predsednik vlade.

Celotna vrednost projekta je znašala okoli 1,5 milijona evrov. Okoli 850.000 evrov je bilo namenjenih opremi izobraževalnega centra, pri tem pa so nekaj več kot 600.000 evrov dobili iz razpisa evropskih sredstev v okviru gospodarskega ministrstva. Preostalih 750.000 evrov, za same prostore izobraževalnega centra, je zagotovilo ministrstvo za šolstvo, izobraževanje in šport.

150.000 evrov davka, ki je bil v projektu neupravičen strošek, bodo zagotovila lokalna skupnost in lokalno gospodarstvo.  Kot je povedala direktorica Šolskega centra Postojna Helena Posega Dolenc, je ideja o novih prostorih s sodobno opremo zorela nekaj let. »Naše koordinate skušamo postaviti tudi na svetovni zemljevid,« je še dejala Posega-Dolenčeva in izpostavila številne odlične dosežke dijakov in študentov šolskega centra ter priznanja šoli. »Suverenost človeka je v njegovem znanju,« je še dodala.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Postojnčani ekupni državni prvaki v karateju

Minulo nedeljo je v Ljutomeru potekalo državno karate ekipno tekmovanje, na katerem se je zbralo 35 …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja