Obvestilo

V Postojnski jami obeležujejo 200-letnico odkritja najlepših delov jame

V Postojnski jami so z odprtjem prenovljenega perona za obiskovalce v Kristalni dvorani začeli z obeleževanjem 200-letnice odkritja najlepših delov jame. Dogodki bodo potekali vse leto, vrhunec bo novembrska slovesnost Poklon Postojnski jami.

Med urejanjem osvetlitve ob obisku avstrijskega cesarja Franca I., aprila 1818, se je Luka Čeč prek improviziranega mostu povzpel na skale in izginil. Potem ko je bil dlje časa pogrešan, se je Čeč vendarle prikazal sodelavcem in z danes znamenitim vzklikom “Tu je nov svet, tu je paradiž!” naznanil svoje naključno odkritje novih, najlepših delov Postojnske jame, po kateri se je v dveh stoletjih do danes sprehodilo več kot 38 milijonov obiskovalcev z vsega sveta.

Kot je povedal predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj, je bil Čeč tisti, ki je začel spreminjati obiskovalce jame v občudovalce in izrazil začudenje, da v vsej turistični zgodovini tega naravnega bisera noben del jame doslej še ni bil poimenovan po njenem odkritelju. Zdaj so po njem poimenovali prenovljeni peron za obiskovalce v Kristalni dvorani Postojnske jame, eno od pridobitev v jubilejnem letu. Predsednik uprave Postojnske jame Marjan Batagelj o ciljih omenjene prenove: »Najprej so bili čisto vizualni, že pred tem pa smo tirnice dali na gumo, da zmanjšamo hrup. Tudi akustičnost v tej dvorani je zdaj izredno dobra. Učinkov je poleg vizualnih resnično veliko, kar je včasih pomembneje od tega, kar oči vidijo.«

Postojnska jama z najboljšim poslovanjem v zgodovini

Na novinarski konferenci je Batagelj predstavil tudi odlične poslovne rezultate Postojnske jame v letu 2017. »Tako kot je jama briljantna, je bilo briljantno tudi naše poslovno leto. Po vseh parametrih je bilo najboljše v vsej zgodovini.« Batagelj je najbolj ponosen na dve številki, ena je dodana vrednost na zaposlenega, kar 80 000 evrov, kar spominja na majhna tehnološka podjetja, in na čisti dobiček v višini 6,5 mio, kar Postojnsko jamo uvršča v sam vrh najuspešnejših slovenskih družb, čeprav za sektor turizma nekateri pravijo, da je podhranjen.

Vivarij in Predjamski grad sta bila sicer dobro obiskana, vendar nista stopila iz sence Postojnske jame. »Nikoli ne bosta, kajti to je njuna mama, smo ju pa dvignili na tisti nivo, ki pritiče tema hčerama. Kajti če so starši dobri, potem so tudi otroci praviloma poslušni.

»Svet je dovolj velik, da se obračamo tja, kjer je dobro,« je dejal Batagelj in dodal, da so se že pred sedmimi leti odločili, da bodo intenzivnejšo rast iskali na neevropskih trgih, kar jim je tudi uspelo. »Tega trga je že 33 odstotkov, in bo še rasel. Je pa Batagelj poudaril, kako pomembno se je danes vprašati, kaj če bo jutri kriza. »Zato smo zmerni in se ne precenjujemo,« je dejal.

Velikonočni prazniki napovedali dobro sezono

Obisk v času velikonočnih praznikov, ki so tradicionalni “barometer” prihajajoče turistične sezone, ko so v Parku Postojnska jama v štirih dneh zabeležili nekaj manj kot 22.000 obiskovalcev, pa nakazuje tudi uspešno sezono 2018.

Za prihodnje investicije bodo v postojnski jami namenili najmanj 4,5 milijona, Batagelj pa verjame, da bo ta znesek še precej višji, tja do sedem milijonov evrov.

Predsednik uprave družbe se je s simboličnim darilom, kristalno človeško ribico, zahvalil Ivanu Franku, ki že 40 let opravlja tudi delo vodiča po Postojnski jami, in mu podaril tudi uokvirjeno leta 1978 ročno napisano Frankovo prošnjo za zaposlitev v Postojnski jami.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

Cerkniški osnovnošolci se veselijo novih športnih objektov

V Cerknici so včeraj slovesno odprli obnovljeno nogometno igrišče in tekaško stezo pri cerkniški osnovni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja