Obvestilo

Varuhinja človekovih pravic: v Pivki: »Ljudje so ujeti v sodne travme.«

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je v sredo s sodelavci poslovala v Pivki. V sklopu obiskov slovenskih občin je bil to njen prvi obisk v Pivki. Kot je povedala na novinarski konferenci po zaključku dela, je bilo zaradi slabih vremenski obetov nekaj odpovedi občanov, vseeno pa jih je s sodelavci sprejela deset.

Po njenih besedah ni bilo vprašanj, ugotovila pa je, da se največ problemov poraja  v zvezi   z različnimi postopki, kot so sodni, pravni in inšpekcijski, družinske pravde, pravde za zemljo, v katere so ljudje zelo vpeti. »Nekaterim se zdijo nenormalno dolgi, drugi ne najdejo ustrezne pravne pomoči, spet drugi ne vedo, da so zadeve že pravnomočne.«

Varuhinja pove, da so po svojih zmožnostih v razpoložljivem času pregledali dokumentacijo, nekatere so pozvali k dopolnitvam dokumentacije, drugim pa so tudi povedali, da so prepozni, da so roki zamujeni in ne morejo ničesar več storiti. »Mnogi so bili zelo zadovoljni tudi s pojasnilom, da v določenih zadevah lahko tudi varuh preveri, zakaj je prišlo do zastoja v postopku.

Varuhinja je izrazila zadovoljstvo nad dejstvom, da občina ne beleži visoke brezposelnosti in namenja veliko pozornosti starejšim in bodo v bližnji prihodnosti zgradili dom za starejše občane. Kot v številnih drugih občinah je tudi v pivškem zdravstvu šibka točka pediater, nadeja pa se, da bodo problem premostili s specializacijo.

Župan je v pogovoru z varuhinjo izpostavil problematiko odpadkov v Javorju in neodzivnost inšpekcije nanjo.

Varuhinja človekovih pravic je bila z obiskom v Pivki zadovoljna,  po pogovorih z županom je izrazila zadovoljstvo, da veliko pozornosti namenjajo starejšim na prihodnjem srečanju v uradu varuhinje pa bosta podrobneje spregovorila tudi o mreži podeželskih domov za starejše. »Spet se je potrdilo to, na kar varuh nenehno opozarja, namreč, da bi ljudje potrebovali kakovostno brezplačno pravno pomoč,« je dejala Vlasta Nussdorfer.

Besedilo in foto: Blanka Markovič  Kocen

 

Ne spreglejte

Slovo Jošta Rupnika iz ebm-papst Slovenija na Slivnici

Na pobudo Jošta Rupnika, ki je zadnjih dvajset let kot glavni direktor uspešno vodil podjetje …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.