Obvestilo

Vlada bo sofinancirala park vojaške zgodovine

Vlada je na včerajšnji seji sklenila, da bo sofinancirala dejavnost Parka vojaške zgodovine Pivka v tem in prihodnjem letu v skupnem znesku 200.000 evrov za vsako leto, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. Park upravlja Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka, vendar je po oceni vlade presegel lokalni pomen.

 Park vojaške zgodovine se je začel razvijati pred petnajstimi leti kot razvojni projekt lokalne skupnosti. A je ob veliki zagnanosti ekipe in izrabi možnosti, ki jih ponujajo razvojna sredstva EU, hitro prerasel te okvirje. Postal je največji muzejski kompleks v Republiki Sloveniji ter hkrati tudi eden najbolj obiskanih muzejev pri nas, saj je v letu 2019 zabeležil kar 58.600 obiskovalcev. Območje Republike Slovenije predstavlja eno od vojaško-strateško najpomembnejših območij v Evropi. Hiter razvoj Parka je tako tudi posledica velike potrebe po tovrstnem specializiranem muzeju na nacionalnem nivoju.

Park vojaške zgodovine je poleg razvejane turistične dejavnosti vseskozi opravljal tudi javno službo hranjenja in prezentiranja vojaškozgodovinske dediščine, razvil bogat izobraževalni program ter se aktivno povezoval z drugimi muzejskimi in podobnimi institucijami doma in v tujini. Praktično od vsega začetka se je vodstvo Parka zato trudilo, da bi z državo vzpostavil konstruktiven dialog in doseglo sofinanciranje javne službe, ki jo opravlja. Prizadevanja so se intenzivirala z izvedbo kohezijske operacije Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine leta 2015, v okviru katere je bil zgrajen nov paviljon, obnovljeni nekateri stari objekti in dopolnjena infrastruktura. Korak najprej je bil tudi vpis Parka v razvid muzejev v maju 2019. Na pobudo predsednika Državnega sveta RS Alojza Kovšce se je vlada februarja letos opredelila do tega vprašanja in izrazila namero, da čim hitreje uredi financiranje Parka vojaške zgodovine. Z veliko krizo turistične dejavnosti, ki jo je povzročila epidemija koronavirusa, je dosedanji model delovanja Parka dokončno izkazal koz neustrezen, saj Park vojaške zgodovine opravlja preveč pomembno dejavnost in upravlja s preveč pomembnimi zbirkami, da bi bil prepuščen zgolj razmeram na trgu. Vodstvo Parka se je zato že v aprilu obrnilo na Vlado RS s pozivom, da pristopi k reševanju statusa Parka vojaške zgodovine in uredi njegovo financiranje.

Po sklepu vlade bodo denar zagotovila ministrstvo za obrambo (70.000 evrov), ministrstvo za kulturo (50.000 evrov) ter po 20.000 evrov na leto ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministrstvo za zunanje zadeve.

Programsko financiranje preko več resorjev izhaja iz dejstva, da aktivnosti in pomen Parka vojaške zgodovine presegajo naloge klasičnih muzejev ter so izrazito medresorske.

PVZ / Uredništvo NzN, foto: Simon Avsec

 

Pot-v-samostojnost-je-nosilna-razstava-Parka-vojaške-zgodovine.

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja