Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Vročinski val se stopnjuje, na Voglu prvič tropska noč

Zaradi visokih temperatur, ki so včeraj popoldne dosegle celo 39 stopinj Celzija, so imeli veliko dela tudi zdravstveni delavci. Težave povzročajo tudi presežene koncentracije ozona v Ljubljani, in Novi, na Voglu pa so s torka na sredo prvič v zgodovini meritev postaje zabeležili tropsko noč., saj je višje lege preplavil tudi suh in zelo topel afriški zrak.

Temperature so bile v sredo podobne ali nekoliko višje kot v torek. Popoldne so po podatkih Agencije za okolje (Arso) najvišjo temperaturo zraka izmerili v Podnanosu, in sicer 39 stopinj Celzija. V Črnomlju in v Osilnici so namerili 38 stopinj, v Lendavi pa 37 stopinj Celzija.

»Večernih 33« tudi v Postojni

Proti večeru so ponekod temperature po zadnjih podatkih Arsa še vedno višje od 30 stopinj Celzija. V Podnanosu so ob 19. uri izmerili 34 stopinj Celzija, 33 stopinj Celzija pa so izmerili med drugim v Kranju, Postojni, Vrhniki in Metliki, kažejo podatki Arsa. V več krajih pa so se temperature le spustile pod 30 stopinj Celzija.

Vročina tudi v »deželi mraza«, na Babnem Polju

Nenavadno vroče je bilo med drugim na Babnem Polju, in sicer 34,3 stopinje. To je bilo celo malenkost topleje kot v skoraj 600 metrov nižje ležeči Murski Soboti, kjer so namerili 33,9 stopinje Celzija, so še navedli na agenciji.

Pozor: visoke koncentracije ozona

Koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, lahko dražijo sluznico in dihala. Zato na Arsu priporočajo, naj ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v času povečane koncentracije ozona ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se v tem času izogibajo naporov.

Na UKC Ljubljana opozarjajo,, da morajo biti na vnos zadostne količine tekočine še posebej starejši, ki ne čutijo prave žeje. Znak, da premalo pijemo, je tudi urin, ki je temen. Če se nam vrti in zniža krvni tlak, moramo zaužiti dovolj tekočine. Če pa se že pojavi zmedenost in vroča koža brez potenja, je treba takega človeka takoj ohladiti z vodo in ga prepeljati k zdravniku.

Na poslabšanje zdravstvenega stanja lahko po njegovem pojasnilu vpliva tudi prekomeren učinek zdravil v kombinaciji s prekomerno toplim okoljem in premajhnim vnosom tekočine.

Uredništvo NzN/STA

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja