Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Waldorfski vrtec Slavček v Matenji vasi pri Postojni

 V jeseni 2016 je družina Božičevih svojo staro domačijo v Matenji vasi pri Postojni prijazno odstopila Iniciativi za waldorfski vrtec. V kratkem času smo s pomočjo pridnih rok ljubiteljskih in pravih mojstrov prostore uredili za sprejem otrok. Potem smo v hišo povabili Miklavža. Obiskal je otroke in jih obdaril.  Odrasli pa smo si takrat zaželeli:  »Naj se v to hišo  vsak dan naseli  otroško veselje!«

In se je!  3. jan. 2017 je vrtec odprl vrata trem pogumnih staršev in prav toliko otrok. Kasneje je skupinica rasla.  V dobrih dveh letih je vrtec obiskovalo šestnajst malčkov. Nekateri so odrasli in šli v šolo, drugi so se preselili ali pa so starši našli družini  prikladnejšo lokacijo.

 V tem času se je vrtec vrasel v okolje, kljub temu, da je program  predšolske vzgoje waldorfske pedagogike  v bližnjem okolju manj poznan. Vaščani so nas lepo sprejeli,  sosedi prijazno sodelujejo. Naši  otroci radi obiskujejo bližnjo kmetijo, opazujejo živali in se veselijo vsakega novega mladička. Pozornosti  sosedov in drugih vaščanov  se zdi kot takrat, ko so bili vaški otroci še veliko zunaj na očeh odraslih  in tudi skrb skupnosti, ne le staršev.                                                                                                              

 Radi se igrajo na vrtčevskem dvorišču, sodelujejo pri obdelovanju gredic z zelenjavo, opazujejo kako posajena semena skalijo, rastline rastejo in dozorijo; obirajo  gozdne jagode in maline; raziskujejo in dajo polet svoji domišljiji in ustvarjalnosti v peskovniku z uporabo različnih kosov lesa, kamenčkov, opek, desk …                                                                                                                                             Morda se ob tem prikrade misel, v čem je pravzaprav ta vrtec tako drugačen. To je nekaj nujnih poudarkov v  o posebnostih ali različnostih pri nas:  v pedagoškem procesu se uporabljajo načini in metode, ki  optimalno podpirajo otrokov  razvoj, tako telesni, čustveni kot kognitivni v tesni povezavi z ritmi(dnevni, tedenski, letni). Igrače in oprema so iz naravnih materialov. Brezmesna prehrana je skrbno pripravljena iz lokalnih in ekoloških sestavin.  Pomembno je, da smo tu odrasli, ki se zavedamo   odgovornosti in se po svojih najboljših močeh trudimo  negovati in podpirati zdrav razvoj v  najnežnejšem obdobju otroka. Seveda ob dejstvu, da so se za nas odločili starši, ki nam zaupajo.

Vrtec domuje v hiši – blizu glavne ceste, ima svoje zaprto dvorišče, delno nadkrito, kar omogoča vsakodnevno bivanje na prostem.  V neposredni bližini je še veliko možnosti za sprehode in raziskovanje, kar si pogosto privoščimo. 

V vrtcu imamo še nekaj prostih mest. Ob vključitvi v skupino se otroci postopoma prilagajajo na novo okolje. Vsi otroci, ki jih starši spomladi vpišejo za naslednje šolsko leto, so v maju skupaj s starši povabljeni v igralne urice, ki so prav tako namenjene spoznavanju življenja v vrtcu.

Za podrobnejše informacije lahko pokličete na T: 031272054                        ali pišete na   E: wv.slavcek@gmail.com.

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja