Obvestilo

Za Postojnsko jamo rekordno leto

Kot so napovedali že decembra, je za Postojnsko jamo rekordno leto, najboljše v celi turistični zgodovini jame. Vse znamenitosti, ki jih ima v upravljanju podjetje Postojnska jama, d.d., je namreč v letu 2017 zabeležilo 1,201.879 obiskov, od tega je Postojnsko jamo obiskalo skoraj 780.000 gostov, kar pomeni 13 % več kot leto prej.

 Po narodnostni strukturi s skoraj 16 % na prvem mestu tradicionalno ostajajo gostje iz Italije, sledijo jim Nemci (8 %), na tretjem mestu pa so domači obiskovalci (7,5 %). Preko 50.000 obiskovalcev ali skoraj 7 % je bilo v Postojnski jami še gostov iz Južne Koreje, med tistimi z več kot 20.000 obiskovalci pa so še gostje iz naslednjih držav: Poljska, Velika Britanija, Madžarska, Španija, Izrael, ZDA, Japonska, Tajvan in Kitajska s Hong Kongom, sporočajo iz Postojnske jame. Da ta ostaja globalno najbolj prepoznavna slovenska znamenitost, tudi letos potrjuje dejstvo, da je gostila obiskovalce iz več kot 150 različnih držav sveta.

Novembra 38-milijonti gost

V Postojnski jami vodijo evidenco števila obiskovalcev že od leta 1819 dalje in tako so se še posebej razveselili, da so v novembru lani gostili skupno že 38-milijontega obiskovalca. V letu 2017 je bil rekorden tudi obisk Predjamskega gradu, ki si ga je ogledalo skoraj 240.000 gostov, veseli pa so tudi zanimanja za druge znamenitosti Parka Postojnske jame: letos vsebinsko prenovljeni Vivarij Proteus ter najmlajšo od vseh znamenitosti – razstavni paviljon EXPO jama kras, ki se v letu 2017 ponaša s prestižnim nazivom Sejalec leta.

17 000 obiskovalcev na predstavi Žive jaslice

Obisk znamenitosti Parka Postojnske jame pa je bil odličen tudi v prazničnem času. Med 25. decembrom in 2. januarjem si je Postojnsko jamo ogledalo 24.107 obiskovalcev ali dobrih 15 % več kot v enakem obdobju prejšnjega leta. Od tega je predstave Živih jaslic, ki so potekale ob celotni poti ogleda Postojnske jame, v šestih dneh obiskalo skoraj 17.000 gostov. Tokrat je bila na voljo vnaprejšnja spletna rezervacija vstopnic, kar je izkoristila večina obiskovalcev, zato so prvotno objavljene obiske dopolnili še z dodatnimi predstavami, saj je število obiskovalcev zaradi nemotenega spremljanja prizorov, omejeno na 200 na posamezen obisk.

Z novimi zgodbami v leto 2018

V letu 2017 je za Postojnsko jamo pomembno prelomnico pomenila naložba v Certa Holding, del katere sta tudi Hotel Cerkno s smučiščem in termami, kar pomeni širitev turistične ponudbe izven Parka Postojnske jame, kot tudi nove priložnosti zaradi številnih sinergij. Začenja se tudi nova zgodba na Jezerskem, kjer obnavljajo hotel Planinka, ki naj bi bil odprt letos poleti.

Napovedi za leto 2018 so obetavne. Dogajanje pa bo še bolj pestro, saj bodo preko celega leta z različnimi dogodki obeležili 200 letnico odkritja Postojnske jame in s tem začetka turizma moderne dobe v Postojnski jami.

Postojnska jama/ Uredništvo NzN

                             Predstava Žive jaslice

Ski resort Cerkno

Ne spreglejte

Z mislijo na prihodnost v Logatcu širijo mrežo polnilnih postaj

Z mislijo na prihodnost širimo mrežo polnilnih postaj Občina Logatec je skupaj s predstavniki Elektra …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja