Obvestilo

Zaradi požara odpade pouk v šolah Cerknica, Begunje in Rakek

Zaradi požara, ki je sinoči izbruhnil v obratu Fragmata v Podskrajniku, so danes zaprte šole v Cerknici, Rakeku in v Begunjah. Požar so gasilci po nekaj urah omejili, kljub temu pa je v zrak ušlo veliko dima. Zato so se pristojni odločili, da bodo šolarji doma, zaprt pa bo tudi vrtec v Cerknici.

 Kot opozarjajo v Civilni zaščiti Cerknica, bo dim v zraku tudi danes. Okoliške prebivalce zato prosijo, da imajo zaprta okna in ne uživajo zelenjave z vrtov oz. to pred zaužitjem temeljito operejo.

V Fragmatu je zagorelo v četrtek okoli 20. ure. Sprva je ogenj zajel glavni stroj, nato pa se je še požar razširil na skladišče. Prizorišče požara so si že ogledali predstavniki Agencije RS za okolje (Arso), Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz) in ekološkega laboratorija civilne zaščite, gasilci pa so v četrtek zvečer postavili požarno stražo. Prve raziskave ekološkega laboratorija z mobilno enoto po požaru obrata Fragmata v Podskrajniku niso pokazale večjih nevarnosti, so sporočili iz PGD Cerknica. Ker pa je v zraku prisotna povečana koncentracija prašnih delcev, do rezultatov podrobnejše analize zraka in vode vsem svetujejo, da se obnašajo, kot da gre za zdravju škodljive snovi.

Kljub temu pa opozarjajo, da je treba v primeru izpostavljenosti snovem, ki so nastale pri požaru, odstraniti prah in onesnaženo obleko ter jo shraniti v plastično vrečko. Izpostavljeno kožo je treba oprati z milom in velikimi količinami vode. Osebe, ki so izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se čim prej posvetujejo z zdravnikom.

Na inštitutu prebivalcem svetujejo, da je pri uporabi pitne vode v primeru požara treba upoštevati priporočila upravljavca vodovoda oz. Uprave RS za zaščito in reševanje. Za lastnike kapnic velja, da pred nastopom padavin preusmerijo vodo iz s požarom onesnaženih lovilnih površin stran od hranilnika za vodo in s tem preprečijo onesnaženje vode.

Uredništvo NzN

Foto: LJubo Vukelič / Občina Cerknica

 

 

Takole so požar videli iz Rovtarskih Žibrš, Logatec. Foto: Primož Godina

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja