Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Združenje občin Slovenije poziva k odpravi finančne podhranjenosti lokalne samouprave

Župani in županje občin, ki so članice Združenja občin Slovenije (ZOS) ugotavljajo, da je bila strategija razvoja lokalne samouprave do leta 2020 lani sprejeta kljub nasprotovanju treh združenj občin, zato menijo, da je treba dokument popraviti in na novo določiti cilje. Med drugim pričakujejo enakomernejšo porazdelitev javnih sredstev po celotni državi.

Župani in županje so na skupščini Združenja v Razkrižju opozorili tudi na finančno podhranjenost občin in pozivajo predsednika vlade z ekipo, da država začne spoštovati veljavno zakonodajo in zagotovi potrebna sredstva za normalno življenje vseh občanov in občank.

Predlagajo, naj vlada sedanjih 12 odstotkov BDP t. i. primerne porabe, kolikor država za lokalno skupnost nameni iz proračuna, to v prihodnjih letih poveča vsaj na 25 odstotkov, saj nekatere razvite evropske države za lokalno raven namenjajo tudi do 40 odstotkov.

Po besedah predsednika ZOS-a in župana Občine Pivka Roberta Smrdelja so imeli veliko pomislekov pri financiranju občin, kjer veljata dva zakona, zakon o izvrševanju proračuna, ki začasno opredeljuje višino povprečnine, in zakon o financiranju občin, med katerima je precej velik razkorak pri financah. Smrdelj je prepričan, da je po izkazanem razumevanju, da je po zmanjšanju financ za občine v času krize zdaj čas za izravnavo le-teh, saj je tak položaj, pravi Smrdelj, nevzdržen.

“Čisto konceptualno ne in tudi strategija iz našega zornega kota ni nikakršna podlaga za spremembo zakonodaje, zato smo sprejeli sklep, da predlagamo ministru Koprivnikarju in predsedniku vlade, da pristopijo k reviziji strategije in jo uskladijo z združenji, ker je nam nelogično, nenormalno, da je lokalna strategija sprejeta brez soglasja ali vsaj neke kompromisne rešitve z združenji. Dali smo celo apel proti tej strategiji, a jo je vlada vseeno sprejela,” je še povedal Smrdelj.

STA/Uredništvo NzN

Fotografija je zgolj simbolična

 

Ne spreglejte

SeneCura dobila zeleno luč tudi za pričetek gradnje doma za starejše občane v Pivki

„Kot investitorji smo pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje za začetek gradnje doma za starejše občane v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja