Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Zelena luč ureditvi IPC Podskrajnik – II

Včeraj je v sejni dvorani cerkniške občine potekala 16. redna seja, v okviru katere so svetniki med drugim so podprli tudi pobudo, da pomagajo Šolskemu centru Postojna pri nakupu opreme za Izobraževalni center sodobnih tehnologij in podprli program opremljanja IPC Podskrajnik-II.

Cerknica – Na pobudo za pomoč ŠC Postojna, ki so jo sprejeli na Svetu Primorsko-notranjske regije, se je poleg Cerknice, Postojne, Ilirske Bistrice, Blok, Loške doline in Pivke odzval tudi Logatec. »Država kot ustanoviteljica srednješolskega centra nima denarja za plačilo 150.000 evrov davka na dodano vrednost, plačilo davka pa ni upravičen strošek financiranja pri razpisu. Prav tako pa center ni sposoben kriti te vrednosti iz svojega proračuna. Ker smo na Svetu regije ugotovili, da je sodoben izobraževalni center ključen za razvoj človeških virov, smo se odločili, da mu občine priskočimo na pomoč,« je pojasnil Marko Rupar, cerkniški župan. Polovico tega zneska bodo krila podjetja, polovico pa občine. Na Svetu regije so se zavezali, da bodo o finančni pomoči Šolskemu centru Postojna odločali občinski sveti po občinah in cerkniški jo je potrdil.

Poleg izobraženega kadra pa je za gospodarski razvoj potrebna tudi ustrezna infrastruktura. Možnosti razvoja med drugim odpira program opremljanja stavbnih zemljišč območja občinskega lokacijskega načrta za Industrijsko-poslovno cono Podskrajnik – II, ki še ni ustrezno komunalno opremljena. Bo pa že kmalu, saj so svetniki prižgali zeleno luč programu opremljanja, s katerim se bo podrobneje določilo potrebno komunalno opremo in drugo gospodarsko javno infrastrukturo, roke za gradnjo po posameznih enotah urejanja prostora ter podlage za odmero komunalnega prispevka. Kot je izpostavil Samo Mlinar s cerkniške občinske uprave se bo zaradi ustrezne infrastrukture povečalo tudi zanimanje investitorjev. Glede na to, da imajo podjetja v IPC Podskrajnik – II težavo z oskrbo z električno energijo pa so na občini veseli dejstva, da je podjetje Elektro Ljubljana, d.d., končno izrazilo interes, da zgradi novo transformatorsko postajo.

Besedilo in foto: Maruša Opeka

Ne spreglejte

Podjetje Kolektor ATP postaja Kolektorjev kompetenčni center za program hibridnih komponent

Kolektor ATP je trenutno v drugi fazi transformacije. Na osnovi investicij in že osvojenih novih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja