Obvestilo

ZgodoVikend ob rojstnem dnevu Parka vojaške zgodovine

V septembru praznuje Park vojaške zgodovine rojstni dan; 17. septembra 2006 je bil namreč za obiskovalce odprt prvi paviljon tankovsko-artilerijske zbirke. Sredi septembra smo tako vsa leta prirejali Festival vojaške zgodovine, ki je postal dobro prepoznaven in množično obiskan turistično-muzejski dogodek. Z epidemijo se je ta tradicija prekinila. Glede na to, da je bilo jedro festivala ponazoritev vojaškega življenja in vojaških spopadov iz različnih zgodovinskih obdobij, smo se odločili, da zaradi vojne v Ukrajini letos ne organiziramo klasičnega festivala, ampak smo zasnovali nov dogodek. Nastal je ZgodoVikend – obogaten muzejski konec tedna, poln različnih aktivnosti, ki bodo obiskovalcem omogočile globlji vpogled v zbirke in razstave Parka vojaške zgodovine ter naših partnerskih muzejev.

 Ime ZgodoVikend ni povsem ustrezno, saj se dogajanje začne že v četrtek, in sicer s projekcijo igrano-dokumentarnega celovečernega filma »Pot domov«, ki je nastal v produkciji studia Art 7 ter koprodukciji z RTV Slovenija, scenarist in režiser pa je bil Aleš Žemlja. Nekaj kadrov filma je bilo posnetih tudi v Parku vojaške zgodovine, v filmu pa nastopa tudi nekaj vozil iz voznega dela zbirke Parka ter tudi nekaj statistov. Film je portret izjemnega slovenskega košarkarja Jureta Zdovca, ki se je junija 1991, ob začetku vojne za obrambo samostojnosti Slovenije, na evropskem prvenstvu v Rimu moral odločiti, ali bo igral za jugoslovansko reprezentanco ali pa se bo odrekel zlati medalji in šel domov branit domovino.

Pestro dogajanje ZgodoVikenda se bo v petek nadaljevalo s predstavitvijo  tradicionalnih nabornih vozov in seznanitvijo nabornikov, ki jo v Parku organizira Uprava za obrambo.

Pivška vojašnica Stanislava Požarja v soboto odpira vrata

V soboto pripravljajo v Vojašnici Stanislava Požarja v Pivki tradicionalni dan odprtih vrat, ki je vedno dobro obiskan, pa tudi v Parku bo kar brbotalo od pestrega muzejskega dogajanja. Poleg običajnega ogleda muzeja bodo obiskovalcem namreč na voljo tudi vodeni ogledi različnih razstav, virtualni sprehodi po arheoloških najdiščih in pa cel kup otroških delavnic ter animacij za najmlajše.

Še bolj pestra bo nedelja, ki se bo začela z vodenim Jesenskim pohodom po Krožni poti vojaške zgodovine, pri čemer bo za udeležence organizirano posebno predavanje v italijanski podzemni utrdbi na Primožu, na poti pa jih čaka več animacij in tudi predstavitev domačih dobrot. V samem muzeju bo tudi ta dan veliko delavnic in animacij, strokovnih vodenj, projekcij filmov ter mini knjižni sejem vojaškozgodovinske literature, popoldne pa si bodo obiskovalci lahko ogledali tudi predstavitvene vožnje voznega dela zbirke Vojaškega muzeja Slovenske vojske in Parka vojaške zgodovine.

Nove muzejske pridobitve

V okviru ZgodoVikenda bodo obiskovalcem predstavljene tudi nove pridobitve teh dveh muzejev, ki so v zadnjih dveh letih pomembno obogatile nacionalno vojaškozgodovinsko zakladnico, a zaradi epidemije še niso bile predstavljene širši javnosti. Gre za dva vojaška artilerijska traktorja/vlačilca, in sicer sovjetski ATS-59G  ter jugoslovanski GJ-800 (na vodilni fotografiji), in kar tri topove iz druge svetovne vojne: nemška štiricevni protiletalski top Flakvierling 38 ter protioklepni top Pak 40 75 mm in pa sovjetsko havbico M1938 (M-30) 122 mm.

V podmornico tudi virtualno

Prav tako bo obiskovalcem prvič na voljo tudi virtualni ogled notranjosti podmornice – gre za novost v ponudbi Parka, ki je še posebej namenjena gibalno oviranim, saj so bili le-ti do sedaj prikrajšani za ogled notranjosti ene od največjih zanimivosti Parka vojaške zgodovine.

Vsi dogodki in aktivnosti v okviru ZgodoVikenda so za obiskovalce Parka brezplačni, saj bo kljub dodatnemu dogajanju veljal redni cenik Parka vojaške zgodovine. Zaradi pričakovanega večjega obiska bodo v nedeljo za obiskovalce urejena tudi dodatna parkirna mesta v okolici Parka.

Obiskovalcem priporočamo, da si natančen program ogledajo na spletni strani Parka: www.parkvojaskezgodovine.si/zgodovikend/.

Nadvse uspešna turistična sezona

Z ZgodoVikendom v Parku tudi zaključujejo glavno turistično sezono. Nad obiskom so zelo zadovoljni, saj so do konca avgusta našteli že več kot 40.000 obiskovalcev. Nove razstave in druge obogatitve turistične ponudbe so med obiskovalci dobro sprejete, Park ostaja zanimiv za slovenske goste kot tudi za obiskovalce od drugod, saj se njihov delež vztrajno veča.

PVZ/Uredništvo NzN

ATS-59G
Mag. Janko Boštjančič, direktor PVZ
Podpolkovnik mag. Zvezdan Markovič

 

 

 

 

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja