Obvestilo

ZgodoVikend se vrača v PVZ

Pred 17 leti, 17. septembra 2006, so bili z odprtjem prvega paviljona tankovsko-artilerijske zbirke v stari pivški vojašnici postavljeni temelji Parka vojaške zgodovine. Obletnico ustanovitve smo vsako leto obeležili s Festivalom vojaške zgodovine, ki je z uprizoritvijo vojaškega spopada vse do izbruha korone privabljal več tisoč obiskovalcev, po sprostitvi ukrepov pa smo se mu odpovedali zaradi zadržkov do ponazoritev vojaških spopadov zaradi vojne v Ukrajini.

V lanskem letu je prireditev nasledil nov muzejski dogodek – ZgodoVikend,  ki je z zanimivimi vsebinami in pestrim programom vnesel svež pristop k spoznavanju ter doživljanju zgodovine. ZgodoVikend se kot osrednji muzejski dogodek in hkrati največja vojaškozgodovinska prireditev na nacionalni ravni vrača na glavno prizorišče Parka vojaške zgodovine tudi v letošnjem letu. Pri tem bo tokratni program dogajanja med 15. in 17. septembrom obiskovalcem postregel s kopico novih doživetij ter še bolj razgibanimi vsebinami, posvečenimi naši bogati vojaški in zgodovinski dediščini.

Začetek z Vestringo

Vikend obogatenega muzejskega dogajanja bo v PETEK, 15. septembra, odprla s tradicijo obarvana Vestirnga, kjer se bodo v organizaciji Uprave za obrambo predstavili in z vojaško dolžnostjo seznanili vojaški obvezniki letnika 2005, obiskovalcem pa bodo na ogled tudi tradicionalni naborni vozovi.

Muzejsko dogajanje bo še bolj razgibano v SOBOTO, 16. septembra, ko v jutranjih urah pripravljamo voden pohod na Primož z ogledom skrivnostne podzemne utrdbe Alpskega zidu, ki ga bo v notranjih prostorih utrdbe dopolnilo predavanje o gradnji utrdbe in njeni usodi. Sobotni program bo obogatilo odprtje gostujoče razstave Vojaškega muzeja Slovenske vojske »Hitreje, višje, močneje! Vrhunski šport v Slovenski vojski«, pri čemer bo novo razstavo muzejskemu namenu slavnostno predal slovenski olimpijski prvak v športnem streljanju in nekdanji pripadnik Športne enote Slovenske vojske Rajmond Debevec. Za obiskovalce bodo tega dne organizirana tudi številna splošna in strokovna vodenja po različnih muzejskih zbirkah ter razstavah. Kot del spremljevalnega programa ZgodoVikenda bo v Vojašnici Stanislava Požarja v Pivki potekal že tradicionalni dan odprtih vrat, ki je zaradi voženj s tanki za udeležence vedno izjemno dobro obiskan.

Vojaška in policijska tehnika na ogled  

Vrhunec dogajanja bo v NEDELJO, 17. septembra, ko bosta obiskovalcem z dinamičnim prikazom svojo tehniko in delovanje predstavili Slovenska vojska ter Policija. Na muzejskem poligonu bodo kot ena osrednjih točk nedeljskega programa organizirane tudi demonstracijske vožnje oklepnih vozil iz voznega dela zbirke Vojaškega muzeja Slovenske vojske in Parka vojaške zgodovine. Posebno medijsko odmevnost dogodka bo zagotovilo sodelovanje priljubljenih Atmosfercev, ki pripravljajo srečanje v živo z junaki njihovih najbolj uspešnih podcastov, vezanih na vojaško zgodovino in vojaško tehniko. Dogajanje bo še popestril bogat spremljevalni program s srečanjem starodobnih vozil, vodenimi ogledi zbirk in razstav, mini knjižnim sejmom vojaškozgodovinske literature, sejmom militarij, delavnicami za otroke ter drugimi zanimivimi točkami.

Razstava o ad miralu Horatiu Nelsonu

V okviru ZgodoVikenda bo tako širši javnosti prvič predstavljena nova razstava o admiralu Horatiu Nelsonu, enem najbolj znanih mornariških poveljnikov vseh časov. Razstava je nastala na pobudo in s pomočjo društva The Nelson Society iz Velike Britanije ter je bila prvič postavljena prejšnji teden v Hotelu Slon ob odkritju spominske plošče, ki obeležuje dejstvo, da je slavni admiral tam prenočeval v avgustu 1800. Razstavo spremlja tudi dokumentarni film »Horatio Nelson – največji britanski admiral« (Horatio Nelson: Britain’s Greatest Admiral), ki ga je pripravila organizacija The People Profiles in nam ga ljubeznivo odstopila, za kar se jim lepo zahvaljujemo.

Obiskovalcem bo po več mesecih na ZgodoVikendu spet na ogled obnovljeno letalo IAR-93 Vultur/Orel, ki je v Park prišlo iz Romunije pred devetimi leti in je bilo, ker je zunaj, izpostavljeno vremenskim vplivom, potrebno temeljite obnove. Eksponat je obnovil Vojaški muzej Slovenske vojske.

Poleg razstav tudi gledališče 

Opozoriti velja tudi na novo razstavo Mestnega muzeja Idrija »1 muzej, 1000 zgodb«, s katero je idrijski muzej obeležil 70. obletnico ustanovitve, z njenim gostovanjem v Parku pa se praznovanju pridružujemo tudi mi. V sklopu ZgodoVikenda si bodo lahko obiskovalci ogledali tudi gledališko uprizoritev Mestnega muzeja Idrija »Ne bojim se ne hudiča ne biriča! Pregon tihotapke Melhiorce«.

Na dogodku bodo z raznovrstnimi aktivnostmi sodelovali tudi drugi partnerski muzeji – Tehniški muzej Slovenije, Notranjski muzej in Muzej novejše zgodovine Slovenije, predstavljali pa se bodo tudi drugi lokalni turistični ponudniki ter partnerji Parka vojaške zgodovine.

Vsi dogodki in aktivnosti v okviru ZgodoVikenda so z izjemo pohoda na Primož za obiskovalce Parka brezplačni, saj bo kljub dodatnemu dogajanju veljal redni cenik Parka vojaške zgodovine. Zaradi pričakovanega večjega obiska bodo v nedeljo za obiskovalce urejena tudi dodatna parkirna mesta v okolici Parka.

PVZ / Uredništvo NzN

Foto: Blaž Tomažin, Simon Avsec, Bojan Kos

 

 

 

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna s podpisom pogodbe v dvomilijonski projekt

Občina Postojna je v Notranjskem muzeju Postojna,z obema izvajalcema del za projekt »Kul(turizem) kot generator …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja