Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Župani kritično o sodelovanju z državo

Predsedstvo Skupnosti občin Slovenije, katerega sejo je danes gostil Logatec, je med drugim razpravljalo o predlogu SOS za sodelovanje med državnimi organi in občinami pri izboljšavi sistema urejanja prostora, vzpostavitvi prostorskih podatkov ter finančnih ukrepov zemljiške politike.

Skupnost občin Slovenije je namreč v začetku meseca februarja na predsednika Vlade RS naslovila pobudo za vzpostavitev posebnega državno-občinskega projekta, katerega cilj je izboljšanje razmer na področju urejanja prostora in graditve objektov, izvajanja zemljiške politike, odmere dajatev na nepremičnine, vključno z bodočim davkom na nepremičnine ter zagotavljanjem podatkov za te aktivnosti. Problematika zadeva več državnih resorjev, hkrati pa je neposredno vezana na delovanje občin, zato je po mnenju Skupnosti občin Slovenije nujna kvalitetna horizontalna in vertikalna sistemska koordinacija tega področja.

Kot je po seji dejal župan Občine Cerknice Marko Rupar, vlada občinam ni prisluhnila in se z njimi ne želi pogovarjati z njimi. »Za pristojnosti, ki jih imajo občine, je treba povečati sredstva, saj se bo sicer podeželje še bolj siromašilo in pristojnosti občin zmanjševale, kar pa ni cilj lokalne samouprave,« je poudaril Rupar.

Župani bodo prek DS sklicali posvet vseh vpletenih akterjev, to so ministrstva za okolje in prostor, za infrastrukturo, finance in javno upravo, kajti to, kar se zdaj dogaja, ne more več iti naprej dodaja sogovornik.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Primož Godina

Ne spreglejte

Podjetje Kolektor ATP postaja Kolektorjev kompetenčni center za program hibridnih komponent

Kolektor ATP je trenutno v drugi fazi transformacije. Na osnovi investicij in že osvojenih novih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja