Triglav
Obvestilo

Trst ta konec tedna v znamenju Slofesta

V mestnem središču Trsta se danes zaključuje tretji festival Slovencev v Italiji – Slofest, ki je bil letos  v celoti namenjen slovenski kulturi v Italiji in predstavljanju vseh aktivnosti zamejcev v tej državi, posebnost pa je bilo naselje Slofest na Borznem trgu, kjer je potekalo vse dogajanje.

Festival prirejata Zveza slovenskih kulturnih društev v soorganizaciji občine Trst, avtonomne dežele Furlanije-Julijske krajine, Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij.

Po petkovem otvoritvenem večeru na tržaškem Borznem trgu, kjer sta v čudovitem ambientu nastopila skupina VokalArt in zbor Bodeča neža, so se včeraj odvijale številne aktivnosti in dogodki. Nanje so organizatorji želeli povabiti tudi naključne sprehajalce, jih nagovoriti, pokazati, kaj vse zmorejo Slovenci v Italiji.

Gre za promocijo in tudi vabilo k spoznavanju slovenske ustvarjalnosti na Tržaškem,Goriškem in v Benečiji,za navezovanje stikov, ki naj bi pripomoglo k temu, da bi Borzni trg postal prostor srečevanja in druženja ustvarjalcev in ljubiteljev kulture vseh generacij.

Letošnja posebna gosta festivala sta bila fotograf Arne Hodalič in arhitekt Boris Podrecca. Hodalič je vodil predavanje z naslovom Potovanje v skriti svet fotografije, Podrecca pa bo orisal tržaško prisotnost različnih kultur.

»Kljub temu da nam vreme nagaja, je odziv občinstva izjemno dober. Samo v petek je bilo na prizoriščih več kot tisoč obiskovalcev. Otvoritvene slovesnosti se je udeležilo kakih 250 ljudi, ki so zasedli vsa razpoložljiva mesta v šotoru. Največ pozornosti so bili deležni gledališki dogodki v kulturnem domu, namenjeni srednješolcem. Kar 400 si jih je ogledalo tri predstave,« pravi predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev Živka Persi. »Odprtja razstave o tržaških Slovenkah se je udeležilo več kot sto ljudi, prav toliko  si jih je ogledalo  tudi dokumentarec planinskega društva.«

Med drugim so bile obiskovalcem na voljo številne razstave, med kulturnimi dogodki na terenu je potekal sprehod po poteh Primoža Trubarja. Dogajanje je bilo posvečeno tudi ustvarjalnosti pesnikov pisateljev in modnih oblikovalcev.

Ob 120. obletnico prve slovenske ženske revije Slovenka, ki je začela izhajati prav v Trstu na pobudo Marice Podlišek, katere 150. obletnico rojstva praznujemo prav letos, so knjižničarji Narodne študijske knjižnice pripravili razstavo o izstopajočih tržaških Slovenkah, ki so velikokrat po krivici prezrte, čeprav bi si zaslužile ostati v slovenskem kolektivnem spominu kot ženske, ki so v narodnostnem in poklicnem smislu veliko dale tudi Slovencem.

Na razstavi vidimo portrete enajstih žensk, za vsako izbrano – izbira pa po besedah Ksenje Majovski, knjižničarke in članice organizacijskega odbora Slofesta, ni bila lahka – stoji še veliko število drugih žensk, ki se ukvarjajo z literaturo, so podjetnice, operna pevka, upornica, pisateljica, športnica, zgodovinarka, ena prvih inženirk v Italiji …

Mnogi mladi so se zaustavljali tudi pred šotorom Primorskega dnevnika, osrednjega in za Slovence v Italiji nepogrešljivega tiskanega medija, o katerem nekateri pravijo: česar ni v Primorskem dnevniku, se ni zgodilo.

»Prvotni namen udeležbe Primorskega dnevnika na Slofestu je promocija časopisa med Slovenci v Italiji, ki se lahko včlanijo v zadrugo Primorski dnevnik, torej postanejo solastniki, ali pa se nanj samo naročijo, drugi namen pa je predstavitev italijanskemu občinstvu,« pravi Barbara Ferluga, ena od mladih novinark, ki v tem časniku ustvarjajo mladinsko prilogo Šum, včeraj pa so ugotavljale, da bi Italijane zanimal tudi prevod vsebin dnevnika v italijanščino.

Festival je bil  sestavljen iz 40 dogodkov, med njimi jih je bilo osem pred osrednjim dogajanjem v Trstu, več kot 30 pa se jih je odvijalo na Borznem trgu.

Besedilo in foto. Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Postojnčani ekupni državni prvaki v karateju

Minulo nedeljo je v Ljutomeru potekalo državno karate ekipno tekmovanje, na katerem se je zbralo 35 …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja